Deze week legden 11 Belgische middenveldorganisaties een petitie met 15.656 handtekeningen voor aan de federaal minister van Klimaat, Zakia Khattabi. De petitie eist een verbod op reclame van fossiele bedrijven en op de meest vervuilende producten.
De commissie Energie, Klimaat en Milieu van het federale parlement zal beslissen over mogelijke hoorzittingen over een wetsvoorstel om reclame voor fossiele brandstoffen te verbieden.
In oktober 2021 lanceerde Greenpeace samen met veel andere Belgische en Europese ngo’s een petitie om een verbod te eisen op reclame en sponsoring door de fossiele industrie. Onder andere Oxfam, Amnesty International Belgique francophone, Groot Ouders voor Klimaat en Youth For Climate sloten zich aan bij het initiatief.
De organisaties willen niet alleen een verbod op reclame voor ondernemingen die fossiele brandstof ontginnen, maar ook voor bedrijven in de boot-, lucht- en wegtransport die gebruik maken van fossiele brandstof. Enkel voor het openbaar vervoer mogen er uitzonderingen worden gemaakt, vinden de initiatiefnemers.
Vergelijkbaar met de tabaksindustrie
Een reclameverbod voor fossiele brandstof is te vergelijken met het verbod op reclame voor de tabaksindustrie dat sinds 1989 stapsgewijs is ingevoerd. Net als bij tabak geldt ook bij fossiele brandstoffen dat de verbranding en CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat wetenschappelijk bewezen schadelijke gevolgen heeft. Deze gevolgen zijn niet alleen voor het klimaat, maar ook de volksgezondheid.
lees ook
Nieuwe bossen kunnen gebruik fossiele brandstoffen niet compenseren
De vergelijking tussen tabak en fossiele brandstof kan worden doorgetrokken naar de marketingpraktijken van de sectoren. Sinds 1950 gebruikt de fossiele industrie dezelfde strategie als de tabaksindustrie om de negatieve impact van de producten te verbloemen. Net als de tabaksindustrie proberen ook veel vervuilende bedrijven hun imago op te poetsen door sponsorcontracten in de sport.