Uit een studie van Europees mobiliteitsplatform Bolt blijkt dat het deelstep-gebruik in Brussel, Dinant en Namen 513.678 kilometer uitspaarde – een equivalent van bijna 14 keer rond de aarde.
Op Europees vlak werd 20 miljoen kilometer minder met de auto gereden doordat er vaker voor een deelstep van Bolt werd gekozen. Daarmee bespaarden gebruikers van Bolt in Europa 2,4 miljoen kilogram CO2. Voor België gaat het om 62.000 kilogram.
Steden ontlasten
Bolt verzamelde de gegevens door klanten aan het einde van hun rit te vragen of zij voor een deelstep kozen in plaats van een auto (privéwagen of taxi). In totaal werden er 7.000 Europese gebruikers op 17 markten bevraagd, waaronder Duitsland, Polen, Portugal, Oekraïne, Roemenië, Letland, Zweden, Estland, Litouwen, Noorwegen, Slowakije, België, Tsjechië, Spanje, Italië, Kroatië en Denemarken.
Marc Naether, Head of Public Policy Benelux bij Bolt: “De bevindingen van dit onderzoek bewijzen nog maar eens dat deelsteps vervuilende autoritten vervangen en bijdragen aan het verduurzamen van steden. Dat betekent minder uitstoot, schonere lucht voor iedereen en meer ruimte op de weg voor duurzamere vervoersmiddelen. De studie verduidelijkt ook hoe een combinatie van deelsteps en openbaar vervoer een goede vervanging voor autoritten zijn, waardoor steden ontlast worden en het verkeer afneemt.”
lees ook
Groenere mobiliteit alleen mogelijk met minder verkeer
Openbaar vervoer
Gebruikers kregen ook de vraag of de deelstep als aansluiting op het openbaar vervoer diende. 39 procent van de ritten in België begon of eindigde in de buurt van een bus-, tram- of treinstation. Dat toont aan hoe micromobiliteit kan geïntegreerd worden in de vervoersinfrastructuur van een stad.
Gemiddeld zijn bijna vier op tien ritten in Europese landen verbonden met het openbaar vervoer. In sommige markten was dat cijfer zelfs hoger: maar liefst 46 procent van de deelstep-ritten in Duitsland, 43 procent in Tsjechië en 41 procent in Polen verbonden gebruikers met het openbaar vervoer. Dit toont aan dat er nog ruimte is voor verbetering in België.