Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Avantium hebben een proces ontwikkeld om plastic te maken van gemengde textielvezels. De methode kan helpen om de groeiende hoeveelheid afgedankte kleding te verwerken en vormt een basis voor bioplastics.
Veel kledingstukken bestaan uit een combinatie van katoen en polyester, wat recyclage bemoeilijkt. Door de opkomst van fast fashion groeit de afvalberg, en veel afgedankte kleding belandt in arme landen. De onderzoekers presenteren in Nature Communications een oplossing waarbij ze geconcentreerd zoutzuur gebruiken om katoen uit de stof te verwijderen en om te zetten in glucose. Polyestervezels blijven intact en kunnen verder verwerkt worden met bestaande recyclagetechnieken.
Mogelijke toepassing in bioplastics
Naast afvalverwerking biedt de nieuwe methode een bijkomend voordeel: de glucose die vrijkomt kan dienen als grondstof voor bioplastics. Die zijn belangrijk in een circulaire economie, omdat ze een alternatief vormen voor conventionele plastics op basis van fossiele brandstoffen. Bioplastics worden momenteel vaak geproduceerd uit zetmeel en graan, waardoor ze concurreren met de voedselvoorziening. De nieuwe techniek biedt een alternatieve grondstof, wat een duurzamere oplossing kan betekenen.
lees ook