mondmasker

Afval van mondmaskers maakt beton sterker

De miljoenen wegwerpmaskers die tijdens de pandemie op de afvalberg zijn beland, wacht misschien wel een toekomst in de bouw. Ingenieurs hebben aangetoond dat de vezels gebruikt kunnen worden om beton sterker te maken. 

In het tijdschrift Materials Letters toont een onderzoeksteam aan dat een betonmengsel met gerecycleerd materiaal uit de maskers tot 47 procent sterker is dan doorsnee beton. 

In hun proof-of-concept ontwikkelden de onderzoekers een proces om maskervezels te fabriceren van 5 tot 30 millimeter lang, en die vervolgens toe te voegen aan beton. De vezels maken dat er minder snel scheurtjes ontstaan in het beton.

Klimaat

“De wegwerpmaskers kunnen een waardevol goed zijn als je ze op de juiste manier verwerkt”, zegt Xianming Shi, hoogleraar Civiele en Milieutechniek aan de Washington State University. 

Als beton sterker is, wil dat zeggen dat er minder van gebruikt moet worden, en dat is goed nieuws voor het klimaat. De productie van cement, de basis van beton, is een erg vervuilend proces. Cementproductie is goed voor maar liefst 8 procent van de totale menselijke CO2-uitstoot.

De wetenschappers vermoeden dat het proces ook geschikt kan zijn om andere polymeervezels te recycleren voor gebruik in beton, zoals bijvoorbeeld die uit afgedankte kleding.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.