Kledijfabrikant Alsico en recyclagebedrijf Sixone starten een samenwerking om gedragen werkkleding te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Een eerste recyclagepilot is succesvol afgerond. De bedrijven willen zo bijdragen aan een circulaire aanpak in de werkkledingsector.
Gesloten kringloop voor polyester in werkkleding
Binnen het nieuwe partnerschap zamelt Alsico oude werkkledij in via het eigen ARX-systeem. Die kledij bestaat vaak grotendeels uit polyester, een kunststof die normaal uit fossiele grondstoffen wordt geproduceerd. In plaats van die materialen weg te gooien, verwerkt Sixone het textiel tot nieuwe polyesterchips. Die chips vormen de basis voor nieuwe stoffen. Op die manier ontstaat een gesloten productieketen waarin grondstoffen behouden blijven.
Sixone focust op zogenoemd post-consumer textielafval. Daarbij gaat het om kledingstukken die effectief zijn gedragen. Die vormen doorgaans een grotere uitdaging voor recyclage door de aanwezigheid van mengweefsels, kleuren of accessoires zoals ritsen. Sixone gebruikt technologie die elk textielmateriaal nauwkeurig analyseert, zodat zelfs gemengde stoffen opnieuw verwerkt kunnen worden.
Recyclagepilot afgerond, productie volgt na testfase
De samenwerking heeft al geleid tot een eerste recyclagepilot. Daarin werd gedragen werkkleding verwerkt tot nieuwe polyesterchips. Die zijn intussen omgezet in nieuwe stoffen, die momenteel worden getest op hun prestaties in industriële omgevingen. Als die testresultaten positief zijn, zal Alsico starten met de productie van volledig gerecycleerde én opnieuw recycleerbare werkkleding.
De aanpak moet de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verkleinen en het textielafval in de sector terugdringen. Volgens Alsico is het de eerste keer dat een fabrikant op deze schaal circulaire productie toepast in de Europese markt voor werkkleding.
lees ook