Na een kapitaalronde van 5,3 miljoen eind 2022, wil Hysopt haar personeelsbestand dit jaar verdubbelen om verder te kunnen groeien. Daarbij staan ook de verdere uitbouw van het partnernetwerk en de eerste stappen in Duitsland op de planning.
De scale-up wil dit jaar verder voet aan de grond krijgen in eigen land, maar ook in het VK en Nederland, momenteel de twee belangrijkste markten. Daarnaast wil de onderneming in Duitsland de eerste stappen zetten.
Hysopt, de Belgische pionier en technologisch wereldleider in HVAC-optimalisatie, ontstond als een spin-off van de Universiteit Antwerpen. De onderneming bestaat intussen tien jaar en realiseerde als zo’n 450 grote HVAC-optimalisatieprojecten voor onder meer Belgische ziekenhuizen en universiteiten, Port of Antwerp-Bruges, Schiphol Airport, City of Newcastle, GSK en de Londense Underground.
Ingrijpen op systeemniveau
Hysopt staat voor ‘Hydronic system optimisation’. Dankzij haar softwareoplossing – een ‘physics-based Digital Twin’ – kan de configuratie van HVAC-installaties geoptimaliseerd worden. Het resultaat van zo’n optimalisatie: 30 procent minder energiekost en 40 procent minder CO2-uitstoot.
Hysopt kan die besparingen realiseren door te optimaliseren op systeemniveau. Roel Vandenbulcke, oprichter en CEO van Hysopt: “Vandaag bestaan er allerhande hoogtechnologische componenten en regeltechnieken. Toch zien we dat installaties vaak onderpresteren, omdat er nauwelijks aandacht is voor hoe die individuele componenten worden samengebracht tot een geheel. Mensen beseffen niet hoeveel potentieel voor optimalisatie er op dat systeemniveau zit. Daar spelen wij op in met onze oplossing.”
lees ook
Kapitaalverhoging van vijf miljoen euro voor softwareplatform van Antwerpse scale-up Hysopt
Potentieel van gebouwen
Projectontwikkelaars, studiebureaus, installatiebedrijven en facility managers gebruiken de software bovenop klassieke CAD- en BIM-tools en dat zowel voor bestaande installaties als bij nieuwe systemen.
Drie grote drijfveren geven Hysopt de wind in de zeilen: de huidige energiecrisis, de Green Deal en de evolutie naar prestatiegebaseerde contracten – waarbij de volledige waardeketen mee instaat voor de duurzame werking van HVAC-installaties
“Veertig procent van het Europese energieverbruik kan worden toegeschreven aan gebouwen. Als je kijkt naar de besparingen die wij kunnen realiseren, weet je dat het potentieel van onze technologie enorm is”, stelt oprichter en CEO Roel Vandenbulcke.
lees ook
Ecologischer alternatief voor traditionele airco
Terugverdientermijn
“Daar komt nog bij dat de terugverdientermijn van onze aanpak, die voordien ongeveer drie jaar bedroeg, met de huidige energieprijzen is teruggezakt naar een jaar. Een winst die vergelijkbaar is met die van grondige isolatiewerken, maar met een vele malen kortere terugverdientijd én volledig uit het zicht in de technische ruimtes, dus zonder praktische beslommeringen.”
Om verder op te schalen gaat Hysopt dit jaar ook zijn partnernetwerk verder uitbouwen. Onder de huidige partners bevinden zich bekende namen als EEG, Equans, SPIE Nederland, SWECO Nederland, Van Marcke, Vattenfall, Veolia en Vital Energy. Zij zetten de software zelfstandig in voor hun projecten en dragen zo sterk bij aan de omzet van Hysopt.