In de zoektocht naar duurzame(re) energie, blijft één bron onderbenut die nochtans alomtegenwoordig is: water. Het Belgische bedrijf Extraqt wil met aquathermie de energietransitie in een stroomversnelling zetten.
Tegen 2050 wil de Europese Unie volledig afstappen van fossiele brandstoffen voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Om deze doelstelling te halen, moet het gebruik van hernieuwbare energie jaarlijks met meer dan een procent stijgen. De weg is echter nog lang: slechts acht procent van de energie die in België gebruikt wordt om gebouwen te verwarmen, waar bijna de helft van het totale energieverbruik in de EU naartoe gaat, is met duurzame methoden opgewekt.
Nieuwe technieken zijn in opmars om de energietransitie te forceren. Eén daarvan is aquathermie, het opwekken van warmte uit (oppervlakte)water. Extraqt, een start-up uit Leuven, is op Europees niveau een voortrekker in het onderzoek naar het potentieel van water als duurzame warmtebron. We spreken met Jan Denayer, die het bedrijf in 2021 oprichtte na het afronden van een postgraduaat aan de KU Leuven, samen met zijn studiegenoot Sebastian Baes en thesispromotor Stijn De Jonge. Denayer is één van de eerste mensen die we ontmoeten die met trots zegt dat hij het warm water opnieuw uitvindt.