Autoverzekeraar AG wil milieuvriendelijkere herstellingen

Autoverzekeraar AG wil milieuvriendelijkere herstellingen

Elk jaar zijn er naar schatting 1 miljoen carrosserieherstellingen in België. Autoverzekeraar AG neemt daar ongeveer een tiende van voor zijn rekening. Door duurzame hersteltechnieken kan de milieu-impact van al die herstellingen drastisch naar beneden.

1 miljoen carrosserieherstellingen in België, dat is goed voor een milieu-impact van ongeveer 250.000 ton CO² en evenveel als voor de productie van 21.000 nieuwe auto’s. Er valt hier dus nog heel wat winst te boeken

Deukjes handmatig herstellen met PDR

Een van de duurzame hersteltechnieken die AG wil promoten, is de PDR-technologie of Paintless Dent Removal, een handmatige methode om kleine deuken in het koetswerk te herstellen. Zonder verf of energie, dus duurzamer dan andere methodes.

Edwin Klaps, Managing Director Schadeverzekeringen: “PDR kan gemakkelijk worden toegepast bij kleine blutsjes, zoals na een lokale hagelbui, contact met een winkelkar of door het openen van een portier tegen een paaltje of een andere wagen. Vandaag de dag kun je niet langer verantwoorden dat duizenden auto’s per jaar voor dat soort schade opnieuw geschilderd worden terwijl er evenwaardige, milieuvriendelijker alternatieven bestaan. In de opleidingen van carrosserieherstellers mag dit best meer aandacht krijgen.”

Tijdens de AG Car Repair days begin mei werden ongeveer 9.000 blutsjes uit 3.000 wagens hersteld. In vergelijking met een klassieke lokale herstelling met de spot repair-techniek betekent dit een uitstootvermindering maar liefst 1.035 ton CO2. Of het jaarlijkse energieverbruik van 216 gezinnen.

Nood aan meer tweedehandsonderdelen

Na een ongeval met blikschade moet een autoportier of motorkap vaak vervangen worden. Daarvoor kijkt AG meer en meer naar green parts, tweedehandsonderdelen dus. Die sparen een productie uit en voor de meeste onderdelen ook ver transport. De productie van nieuwe onderdelen staat op dit ogenblik onder druk, door de pandemie en de schaarste op de wereldmarkt. Dat zorgt voor langere wachttijden. Herstellers zijn daardoor vaker bereid om met tweedehandsonderdelen te werken.

De grootste rem op het gebruik van green parts in België is helaas de beperkte beschikbaarheid. Dat blijkt uit een test die AG uitvoerde met een dertigtal herstelbedrijven. Edwin Klaps: “Door deze test hebben we een duidelijker zicht gekregen op het groeipotentieel van deze markt en dat is voorlopig nog beperkt. België is een krappe en complexe markt en het aanbod van tweedehandsonderdelen is klein. Terwijl in de Scandinavische landen tot vijftien procent van alle herstellingen gebeurt met green parts, is dat in België nauwelijks het geval.”

Milieukeurmerk voor herstellingen

Duurzame herstellingstechnieken stimuleren kan alleen als ook de herstelbedrijven overtuigd zijn. Binnen het eigen netwerk van erkende herstellers is dat steeds meer het geval. Om die tendens verder te ondersteunen wil AG de duurzaamheid van herstellingen inschakelen als criterium om de werking van herstellers te beoordelen.

Samen met een aantal partners engageerde de verzekeraar zich daarom in de verdere ontwikkeling van de Eco Repair Score. Dit kwantitatief model wordt ontwikkeld door expertisebureau Vonck met de steun van VITO, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek.  

De Eco Repair Score moet een maatstaf worden waarmee verzekeraars, leasebedrijven, herstellers en auto-experts hun milieudoelstellingen nauwkeurig kunnen definiëren en realiseren. Ze moet de betrokken partijen aanzetten om te opteren voor de meest milieuvriendelijke manier van herstellen. Edwin Klaps: “We willen de ontwikkeling van een objectieve en betrouwbare Eco Repair Score ondersteunen om ze daarna breed uit te rollen en als een milieukeurmerk in de markt te plaatsen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.