Batterij-industrie moet productie opschalen en blijven innoveren

De batterij-industrie staat voor de uitdaging om zowel de productie op te voeren als te blijven innoveren in nieuwe chemische oplossingen. Een rapport van het Capgemini Research Institute benadrukt dat fabrikanten moeten investeren in nieuwe productielijnen en digitale technologieën om de toekomstige vraag aan te kunnen.

Opschaling en innovatie cruciaal

Het rapport The battery revolution: Shaping tomorrow’s mobility and energy stelt dat batterijen een transformatie in meerdere sectoren aandrijven, waaronder elektrische voertuigen (EV’s) en energieopslag. Terwijl lithium-ionbatterijen de markt domineren, worden nieuwe chemische samenstellingen zoals solid-state batterijen onderzocht om prestaties en veiligheid te verbeteren. De industrie moet echter verschillende uitdagingen overwinnen, zoals de beschikbaarheid van duurzame grondstoffen, de opschaling van gigafabrieken en de optimalisatie van recyclageprocessen.

Uit het onderzoek blijkt dat 76% van de fabrikanten nieuwe productielijnen moet bouwen of bestaande infrastructuur moet upgraden om toekomstige batterijcellen te ondersteunen. Ook de economische levensvatbaarheid en de stabiliteit van de toeleveringsketen vormen knelpunten. Daarnaast kampt 60% van de bedrijven met een tekort aan technisch geschoold personeel.

Digitale technologieën en circulaire economie

Digitale technologieën worden gezien als een sleutel tot efficiëntieverbetering. Data-analyse en digitale processen kunnen bijdragen aan kwaliteitscontrole, afvalbeheer en optimalisatie van de levenscyclus van batterijen. Toch blijft de digitalisering van de sector voorlopig beperkt: slechts 17% van de batterijfabrikanten past digitale oplossingen breed toe, terwijl 67% erkent dat deze technologieën cruciaal zijn voor de toekomst.

Ook circulaire economie is een aandachtspunt. Hoewel batterijen een essentiële rol spelen in de energietransitie, heeft slechts een derde van de fabrikanten significante stappen gezet in duurzame productie en recyclage. De EU wil dit aanpakken met het verplicht stellen van een ‘batterijpaspoort’ vanaf 2027. Dit paspoort bevat gedetailleerde informatie over de samenstelling en herkomst van batterijen, waardoor fabrikanten en leveranciers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Terwijl batterijen nieuwe bedrijfsmodellen zoals Battery-as-a-Service en acculeasing ondersteunen, blijven er grote obstakels bestaan. Naast de kosten en technologische ontwikkeling is een gestandaardiseerde infrastructuur nodig om de batterij-industrie verder te laten groeien.

lees ook

Europese batterijproductie kan stuk schoner dan Chinese

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.