Lavachequitit, bel belgië, kaas

Bel België maakt aluminiumverpakkingen recycleerbaar via blauwe zak

Het is vandaag, 18 maart, internationale Recyclagedag. Voor die gelegenheid pakt Bel België uit met een nieuwe stap in de recyclage van afvalmateriaal. Het bedrijf dat kazen zoals La Vache qui Rit, Apéricube, Kiri en Boursin produceert, maakt alle aluminium verpakkingen van de producten recycleerbaar via de blauwe vuilniszak.

Dit initiatief is in lijn met de recente Europese beslissingen om verpakkingen en verpakkingsafval te verminderen.  Bel België werkt voor het project samen met Fost Plus. Deze evolutie is mogelijk gemaakt door de introductie van nieuwe faciliteiten in recyclingcentra, die eerder niet in staat waren om deze zeer fijne verpakkingen te recycleren. Historisch heeft Bel ervoor gekozen om zijn kaasporties, zoals La Vache qui Rit en Kiri, individueel te verpakken om voedselverspilling aanzienlijk te verminderen en te zorgen voor een optimale houdbaarheid van het voedsel.

Circulaire economie

Voedselverspilling is goed voor 60 miljoen ton voedselafval per jaar in Europa en bracht het Europees Parlement er onlangs toe om voor een verplichting te stemmen om dit afval tegen 2030 met 40 procent te verminderen. Bel is actief in een aantal kwesties met betrekking tot de circulaire economie en is ook actief betrokken bij het recyclen van verpakkingen, met name het aluminiumafval rond de afzonderlijke porties. “Bij Bel werken we aan ons doel om 100 procent van onze verpakkingen recycleerbaar en/of composteerbaar te maken tegen 2030, met een tussenstap van 90 procent tegen 2025”, zegt Alice Darchicourt-Patault, Sustainability & Communication Manager bij Bel België.

lees ook

Herziene regels voor afvaltransport bedreigen Europese recyclage

Om zijn duurzaamheidsambities in de praktijk te brengen, heeft Bel Belgium in 2016 samen met andere spelers AREME (vereniging voor de recyclage van lichte verpakkingen en gelijkaardige metalen voorwerpen) opgericht om samen met Fost Plus de inzameling, sortering en recyclage van hun verpakkingen te verbeteren. “Het recyclen van aluminium biedt aanzienlijke milieu- en economische voordelen: het kan onbeperkt worden gerecycleerd zonder dat het fysisch-chemische eigenschappen verliest. Vergeleken met primaire productie bespaart het recyclen van aluminium 95 procent energie en vermindert het de uitstoot van broeikasgassen met dezelfde hoeveelheid”, aldus Elise Regairaz, coördinator bij AREME.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.