Belgische gebruikers van leaseauto’s vinden het geen probleem om met een Chinese wagen rond te rijden. Dat schrijft ALD Automotive | LeasePlan in een persbericht. Chinese autofabrikanten krijgen een alsmaar groter aandeel op de Europese automarkt. In 2022 importeerde de Europese Unie voor 62 miljard euro aan auto’s, waarvan 15 procent (9,4 miljard euro) uit China kwam. Dat is twaalf keer zoveel dan in 2019, toont onderzoek van de Europese Commissie aan.
Uit de cijfergegevens van ALD Automotive | LeasePlan blijkt dat 52 procent van de Belgische leaserijders de aankoop van een Chinese wagen beschouwt als een goede deal. De Chinese auto-industrie verovert met tientallen merken en honderdduizenden elektrische auto’s langzaam maar zeker de Europese markt, aldus het persbericht. Zo reden er in 2023 al zestien verschillende Chinese wagens over de Belgische wegen.
Strijden tegen vooroordelen
Ondanks de stijgende populariteit moeten Chinese wagens toch tegen heel wat vooroordelen opboksen. China is daarmee het minst geprefereerde land onder leaserijders. Dit is voornamelijk te wijten aan de onzekere reputatie van het land (51%), gevolgd door zorgen over de kwaliteit (41%) en een schaarste aan autodealers (31%). Dat blijkt uit onderzoek van GfK bij de klanten van ALD Automotive | LeasePlan. Hoewel de onzekerheid rondom Chinese auto’s blijft, beschouwt 52 procent van de ondervraagde Belgische leaserijders ze als een voordelige keuze. De aantrekkelijke prijs van de Chinese modellen is de voornaamste reden waarom bestuurders bepaalde merken zouden overwegen.
De waardering voor Chinese wagens neemt toe wanneer consumenten zich niet bewust zijn dat het om een Chinese auto gaat. Dat wil zeggen: als de afkomst van de auto niet bekend is, beschouwen mensen deze als veilig, goed uitgerust en technologisch geavanceerd. Er is volgens de studie nog geen compleet vertrouwen in Chinese wagens. Toch is slechts een minderheid van de Belgische leaserijders die China als het minst geprefereerde land aangegeven hebben, terughoudend als het gaat om de veiligheid (25%) en het design (30%) van Chinese auto’s. Het Chinese imago en het feit dat Belgen vaak trouw blijven aan bekende merken, zijn de grootste struikelblokken.
Adviseren
De populairste wagens op de Belgische markt zijn (nog altijd) van Duitse afkomst. Ongeveer 69 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan een Duits automerk. Ook Frankrijk en Zweden halen het podium, terwijl China onderaan de ranglijst staat. “Technologie is voor bestuurders van een bedrijfswagen één van de drie belangrijkste features die ze overwegen bij het kiezen van een nieuwe wagen”, zegt Johan Portier, Country Managing Director bij ALD Automotive | LeasePlan. “Het is onze job om de klant zo goed mogelijk te adviseren met volledige en correcte informatie die hen helpt de beslissing te maken in lijn met hun noden.”
lees ook
Onderzoek van ALD Automotive: België scoort goed op het vlak van elektrisch rijden
“Chinese wagens zijn gekend om hun geavanceerde technologische ontwikkelingen. Het onderzoek illustreert dat Chinese wagens verrassende mogelijkheden bieden.” De vraag is of Chinese merken klaar zijn voor de Belgische bedrijfswagenparken. Op die markt behouden Duitse auto’s nog steeds de eerste plaats. Wanneer gevraagd wordt naar de kans dat bestuurders in de nabije toekomst voor een Chinese auto zouden kiezen, geeft slechts 6 procent van de leasewagenbestuurders aan dat ze dit overwegen. Daarnaast acht 48 procent de kans klein, terwijl 46 procent deze optie volledig uitsluit.