De revolutionaire spin-off van UGent en VUB maakt het via de inkt mogelijk om organen te produceren met 3D-printers en eigen cellen. Daarmee versterkt het jonge bedrijf Vlaanderen als marktleider in 3D-bioprinting en biotechnologie.
Spin-off Bio Inx zet via een exclusieve licentiedeal in op het ontwikkelen van bio-inkten om organen of menselijke ‘wisselstukken’ te produceren met behulp van 3D-printers. Dat schrijft de VUB in een persbericht. “Onze missie is om ons stukje van de 3D-bioprinting puzzel te leggen”, legt dr. Jasper Van Hoorick, CEO van Bio Inx uit. In tijden waarin mensen steeds ouder worden, kan het lichaam niet altijd gelijke tred houden. De spin-off richt zich op de voortdurende vooruitgang van de geneeskunde, in het bijzonder het tijdperk van Healthcare 4.0 waarbij geavanceerde technologieën zoals AI, data-analyse en 3D-printing de zorg verbeteren en efficiënter maken.
Bio-inkten
Het doel van Bio Inx is om een belangrijke bijdrage te leveren via de ontwikkeling van performante gestandaardiseerde materialen. “We willen dit bereiken door de ontwikkeling van bio-inkten, om uiteindelijk het printen van organen met behulp van eigen cellen mogelijk te maken. Zo willen we performante alternatieven aanbieden voor dierproeven in geneesmiddelenontwikkeling. We focussen ons op de ontwikkeling van materialen voor verschillende printtechnologieën, met specifieke focus op laser hoge resolutie technologie. In dat opzicht is de ultieme voedingsbodem voor de spin-off ontstaan uit de expertise opgebouwd binnen UGent en VUB.”
UGent droeg bij door haar kennis op het gebied van materiaalontwikkeling, VUB door haar fotonica-infrastructuur en dito kennis, zoals lasergebaseerd printen. “We streven naar klinische translatie van onze biomaterialen dankzij onze interdisciplinaire samenwerkingen met celbiologen en chirurgen. De commercialisatie van bio-inkten is de perfecte tussenstap om dit in de toekomst te realiseren”, gaat Sandra Van Vlierberghe, professor aan UGent en medeoprichter van Bio Inx verder. Met de oprichting van Bio Inx wordt de positie van Vlaanderen als wereldleider op vlak van 3D-bioprinting en biotechnologie bevestigd.