Koeien geven niet alleen melk, ze geven ook energie. Dat weten ze bij Biolectric maar al te goed. Het Vlaamse bedrijf maakt pocketvergisters, installaties die koeienmest omzetten in warmte en elektriciteit. “Een pocketvergister vermindert de CO2-voetafdruk van mest met 70 procent.”
Als marktleider in kleinschalige vergisters, ook wel pocketvergisters genoemd, biedt Biolectric standaardoplossingen om dagverse mest uit de stallen te pompen, op de boerderij zelf te vergisten en om te zetten in elektriciteit en warmte. “We hebben meer dan 250 draaiende installaties en bouwen er momenteel één à twee per week. Dat is drie keer zoveel als drie jaar geleden. Als bedrijf hebben we echt een spurtje getrokken”, vertelt Klaas Vanhee, verantwoordelijke bij Biolectric voor commercieel & project management.
95 procent van de klanten zijn melkveebedrijven. Koeienmest is zeer vloeibaar en energierijk waardoor die zich perfect leent voor vergisting. Om in aanmerking te komen voor een pocketvergister moet een landbouwbedrijf minstens zestig koeien hebben. Ook belangrijk is dat de mest dagvers naar de vergister getrokken kan worden.