Energieplatform Bolt werkt samen met drie Belgische festivals om hun CO2-uitstoot maximaal te verminderen. Rock Werchter, Sfinks Mixed en Boomtown schakelen over op een mix van hernieuwbare energiebronnen om het gebruik van dieselgeneratoren aanzienlijk te verminderen.
“Festivals doen al jaren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Minder zichtbaar zijn de generatoren die het festival van stroom voorzien en veel CO2 uitstoten. Daar wil Bolt samen met de festivals verandering in brengen”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt. “Door over te schakelen op groene stroom, kunnen we samen met de organisatoren een grote impact maken op het klimaat.”
Bij energieplatform Bolt koop je rechtstreeks stroom van lokale, groene opwekkers. Zo wil het platform het stroomnet in België echt duurzaam maken. Die filosofie trekt het bedrijf ook door in andere sectoren, zoals het vergroenen van de festivals en evenementen in België.
Aquafin zuivert slib
Zowel mobiele zonnepanelen, twee superbatterijen als lokale energie-opwekkers voorzien Rock Werchter van groene stroom. Daarnaast wekken de festivalgangers zelf stroom op: het afvalwater van de toiletten wordt gezuiverd en het achterblijvend slib wordt omgezet tot stroom. Die zuivering gebeurt door Aquafin waarbij bio-energie vrijkomt die beschikbaar is voor lokale huishoudens. “Met je wc-bezoek op Rock Werchter kan je dus letterlijk een lamp laten branden bij je thuis”, stelt Pieterjan Verhaeghen.
Deze ingrepen zorgen samen voor een daling van de CO2-uitstoot. Op The Slope betekent de combinatie van netstroom en batterij een besparing tot 95%. Die stroom werd normaal voorzien door dieselgeneratoren. De zonnepanelen op het dak van het akkerbouwbedrijf van Nele en Stefaan uit Laakdal laat The Slope volledig op groene stroom draaien. Op camping The Hive wekken 48 zonnepanelen gedurende het festival 660 kWh op. Alle festivalgangers zorgen met hun wc bezoeken zo’n 1000 kWh, goed om tijdens het weekend van Rock Werchter 15 gezinnen van groene stroom te voorzien.
Elektrische fietsenparking
Bolt maakt dit jaar ook Sfinks Mixed in Boechout dieselvrij. Alle podia zullen op lokale, groene stroom draaien. Zowel lokale energie-opwekkers als mobiele zonnepanelen en een batterij zorgen daarvoor.
Boomtown in Gent draait op stroom van de stad Gent, en zet daarnaast in op heel wat duurzame initiatieven. Zo zal Bolt in samenwerking met de Gentse Fietsambassade de allereerste elektrische fietsenparking op het festival van groene stroom voorzien, opgewekt door mobiele zonnepanelen. “Alleen zo fiets je écht duurzaam elektrisch”, aldus Pieterjan Verhaeghen. Tegen 2030 wil Bolt alle festivals dieselvrij maken.