bonsai_betaalapp_mangrove

Bonsai en festivalgangers planten samen 250.000 bomen in festivalbos

De Antwerpse start-up bonsai, die onlangs een B Corp label haalde, was aanwezig op de grootste Belgische festivals zoals Rock Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop en Graspop Metal Meeting. Samen met de festivalgangers slaagde de groene betaalapp erin om maar liefst 250.000 bomen te planten.

Alle festival doen grote inspanningen om duurzamer te zijn. Sommige Belgische festivals sloegen in dat opzicht de handen in elkaar met bonsai, de groene betaalapp. Festivalgangers die in aanloop naar het festival via de bonsai-app betaalden, of tijdens het festival de stand van bonsai bezochten, konden gemakkelijk meeplanten. Daarbij beloonde de Antwerpse start-up hen met ‘leaves’ waarmee ze onder meer festivaltickets, merchandise en backstage rondleidingen konden winnen.

Inspanningen lonen

De inspanningen van de festivals en zijn bezoekers hebben geloond, zo schrijft bonsai in een persbericht. Concreet konden bonsai-gebruikers bomen planten in het festivalbos van hun favoriete festival. Rock Werchter spant de kroon met 99.569 geplante bomen, gevolgd door Tomorrowland (95.816 bomen) en Pukkelpop (30.672 bomen). Het festivalbos van Graspop Metal Meeting telde 17.324 bomen, dat van CORE Festival 10.182. Alles samen is telt het bos meer dan 250.000 bomen, ruim vijftig voetbalvelden groot. De festivalbossen worden aangelegd met mangrovebomen in het tropisch klimaat van Madagaskar. Deze bomen staan bekend voor hun vier keer hogere CO2-absorptiecapaciteit in vergelijking met een Belgisch bos. De festivalbomen zorgen zo voor een CO2-reductie van 75.000 ton. 

Mangrovebomen in Madagaskar

Om de festivalfans te bedanken, zijn ook een heleboel beloningen uitgedeeld. Zo claimden de gelukkigen festivaltickets of -merchandise. Bovendien blijkt dat bonsaigebruikers het milieu echt een warm hart toedragen, want velen kozen voor de beloning waarbij extra bomen werden geplant. “Over de zomer heen verwelkomden we dankzij de festivalsamenwerkingen ongeveer 30.000 nieuwe gebruikers. Die festivalfans lieten zich positief uit over onze groene betaalmogelijkheid en werden zo ook bonsaifans”, zegt Koen Vanpraet, CEO van bonsai. “We kijken nu al uit naar een nieuw festivalseizoen en willen ook specifieke festivalfeatures in onze app brengen.”  

lees ook

Binnenkort draait Ancienne Belgique op zonnestroom dankzij investeringsplatform van Bolt 

Festivalgangers die benieuwd zijn waar hun bomen staan, kunnen hier het Mangrovebos terugvinden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.