De Vlaamse bouwsector wil binnen vijf jaar minstens 20% van de nieuwbouwprojecten optrekken uit bio-circulaire materialen. Dat staat in een nieuw charter dat bouwfederatie Embuild Vlaanderen lanceert. 150 bedrijven en organisaties uit de bouw- en landbouwsector ondertekenden het engagement.
Hennep en andere biogebaseerde materialen
Bio-circulaire materialen zijn hernieuwbare grondstoffen die lokaal kunnen worden gekweekt en verwerkt. Voorbeelden zijn hout, hennep, vlas, stro, cellulose en kurk. Het gebruik ervan vermindert de afhankelijkheid van ingevoerde bouwmaterialen en verlaagt de CO₂-uitstoot, omdat deze materialen CO₂ opslaan in plaats van uitstoten.
Hennep is een van de meest veelbelovende materialen binnen deze trend. Eén hectare hennep kan jaarlijks voldoende isolatiemateriaal opleveren voor één woning. Bovendien groeit hennep snel en helpt het om vervuilde gronden te saneren door schadelijke stoffen zoals PFAS en PFOS uit de bodem te halen.
Elena Doms, CEO van +EARTH+
Het gebruik van bio-circulaire materialen past bovendien goed binnen modulaire en prefab bouwmethodes, wat de sector efficiënter en duurzamer kan maken.
lees ook
Embuild Vlaanderen juicht lokale hennepteelt toe
Doelstellingen en ondersteuning
Het nieuwe charter sluit aan bij de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen. Tegen 2030 moet 20% van de materialen in nieuwbouwprojecten bio-circulair zijn. Voor renovaties wordt een nog grotere rol voorzien. Tegen 2050 wil Vlaanderen een volledig klimaatneutrale bouwsector realiseren.
Om die doelen te halen, vraagt de sector extra steun voor onderzoek, opleidingen en certificeringen van nieuwe materialen. Uit een enquête blijkt dat de helft van de bouwbedrijven al ervaring heeft met biogebaseerde materialen en dat 80% hiermee aan de slag wil gaan.
De officiële lancering van het charter vindt plaats op 21 maart in LABIOMISTA in Genk, in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Brouns.
lees ook