Via de concrete acties wil Carrefour bijdragen aan de transitie naar respect voor het milieu en biodiversiteit. De supermarktketen ontwikkelde onder andere een eigen kwaliteitsketen, zet in op biologische en regeneratieve landbouw en verdedigt duurzame visserij.
De voedselindustrie verschuift steeds meer naar modellen die het milieu respecteren en biodiversiteit vergroten. Warenhuisketen Carrefour ondersteunt de ontwikkeling van agro-ecologie en korte circuits en van de gezondheid door kwaliteitsvoeding. Om alle doelstellingen te realiseren en overzichtelijk te houden heeft Carrefour een vijfpuntenplan opgesteld.
Kwaliteitsketen Carrefour (KKC)
Met de eigen Kwaliteitsketen Carrefour (KKC) ondersteunt het bedrijf partner-producenten naar een meer duurzame landbouw met alternatieven voor onder andere synthetische bestrijdingsmiddelen. Deze methoden zijn vastgelegd in specificaties en worden op het terrein gecontroleerd door een externe organisatie. Het gaat om peren zonder residuen van bestrijdingsmiddelen, appelen zonder resten van insecticiden, enzovoort.
Op meer globale schaal evolueren KKC naar een meer duurzame landbouw met agro-ecologie door de strijd tegen ontbossing en promotie van GGO-vrij dierenvoer. Dat impliceert onder andere het gebruik van niet-ontboste soja in het voeder voor de dierlijke KKC’s. Voor die KKC’s zijn twee alternatieven voorzien. Enerzijds is dat sojavrij voeder met een andere bron van plantaardig eiwit. Anderzijds voeder van soja dat afkomstig is van bronnen zonder ontbossing en gecertificeerd door een internationaal label.
Biologische en regeneratieve landbouw
Carrefour steunt biodiversiteit door de ontwikkeling van biologische en regeneratieve landbouw. Met het crowdfunding platform MiiMOSA ondersteunt het bedrijf sinds twee jaar producenten die omschakelen naar deze landbouwvorm. Producenten die van de steun willen genieten, kunnen tot nog eind december een project indienen. Via het platform profiteren producenten van een participatieve financieringsoplossing.
Carrefour selecteert drie winnaars uit alle deelnemende projecten. Hun prijs? Carrefour zal 25 procent van het voor deze projecten ingezameld bedrag verdubbelen, met een maximum van 2.500 euro per project. De projecten die voortvloeien uit de actie, winnaars of niet, krijgen de kans om hun producten te laten opnemen in het lokale producentencircuit van de Carrefourwinkels.
Duurzame visserij
Carrefour zet zich al jaren in voor de bestrijding van overbevissing. Het is de enige retailer in België die ASC en MSC gecertificeerde vis te koop aanbiedt in hun verse vistoog. Duurzaamheid staat centraal bij Carrefour en dat is meteen ook de reden waarom het bedrijf het nieuwe erkenningslabel ‘Towards Sustainable Fishing’ goed keurt. Dat label is een Belgisch alternatief voor MSC en ASC. Vandaag is de duurzaamheidsfactor een concreet kenmerk van de Belgische veilingen, met een verplichte minimumscore voor elke Belgische boot.
Overbevissing, opwarming van het water en plastic soep zijn maar enkele voorbeelden van bedreigingen voor de biodiversiteit. Carrefour steunt daarom het lokale initiatief van Stijn Van Hoestenberghe, die de kweek van Omega-baars heeft ontwikkeld. Dat is de vis van de toekomst door de 100 procent plantaardige voeding en het circulaire gebruik van regenwater. De vis maakt deel uit van de Kwaliteitsketen Carrefour.
Ontbossing en hulp aan verenigingen
De laatste twee actiepunten voegen we samen in één geheel. Zo zet Carrefour zich mee in tegen ontbossing en volgt het de strijd via verschillende indicatoren zoals palmolie, FSC-PEFC-gecertificeerd hout en papier, soja in diervoeding en duurzame cacao. De doelstelling van het bedrijf is om tegen 2025 een reductie van 100 procent te bereiken voor de boven vernoemde prioritaire grondstoffen. De meeste engagementen van Carrefour in deze strijd maken deel uit van het in 2018 gelanceerde platfor Act for Food.
Om de biodiversiteit te versterken, ondersteunt Carrefour de vereniging Regenacterre, die Belgische boeren helpt bij hun ecologische omschakeling. Een eerste actie in augustus leverde 22.903 euro op. In september kreeg de non-profitorganisatie nog eens 123.000 euro via de Carrefour Foundation. Via deze foundation kreeg een ander project, Farm For Good, ook al 30.000 euro voor landbouwprojecten.