Tijdbom, AI, datacenter

De ecologische voetafdruk van AI: een tikkende tijdbom?  

Nieuwe AI-toepassingen zullen een grote impact hebben op ons dagelijkse leven, maar eveneens op de planeet. Hoe zorgen we ervoor dat technologische vooruitgang niet gepaard gaat met ecologische teloorgang? In dit dossier kijken we naar de ecologische voetafdruk van generatieve AI en initiatieven om die in te perken. 

Als er één technologische trend het nieuws gedomineerd heeft in 2023, dan is het wel generatieve AI. De gekte begon al in december 2022 toen OpenAI een chatbot genaamd ChatGPT lanceerde. De rest is geschiedenis. Alle grote technologiereuzen, met Microsoft en Google voorop, zijn mee op de kar gesprongen en vandaag is er elke dag wel een aankondiging rond een of andere nieuwe AI-toepassing. 

Het debat rond AI gaat vaak over de impact die de technologie zal hebben op de mens. Daar zijn zowel positieve stemmen te horen die verwachten dat AI ons leven gemakkelijker zal maken, als sceptische stemmen die in de technologie vooral een verspreider van desinformatie zien. Wat wel eens onder de radar blijft, is de impact van AI op onze planeet. Om ChatGPT te laten draaien, is een arsenaal aan servers nodig die kostbare grondstoffen verbruiken. Nu de AI-modellen alsmaar groter en beter moeten worden, hebben ze steeds krachtigere servers nodig die op hun beurt ook meer van die grondstoffen opslorpen. De AI-boom dreigt zo een tikkende ecologische tijdbom te worden.

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.