De raad van bestuur van De Lijn heeft groen licht gegeven voor een nieuwe bestelling van laadinfrastructuur voor haar stelplaatsen. Concreet gaat het over de goedkeuring van een raamovereenkomst van maximum 1.600 laadpunten bij twee leveranciers, aldus het persbericht dat de busmaatschappij maandag uitstuurde.
De ombouw van de stelplaatsen speelt een cruciale rol in de vergroening van de busvloot. De Lijn zal in de eerste fase zo’n 320 tot 490 laadpunten afnemen, goed voor een investering van 15,3 miljoen euro voor 490 laadpunten. “De aankoop van de benodigde laadinfrastructuur is een cruciale stap in de duurzame transitie van De Lijn”, zegt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “We willen zo snel mogelijk volledig emissievrij rijden in Vlaanderen. Daarom blijven we werk maken van de volledige vergroening van de busvloot en de ombouw van de stelplaatsen, met inbegrip van de nodige laadinfrastructuur.”
Geslaagde proefprojecten
De Vlaamse vervoermaatschappij zet door met de vergroening van het openbaar vervoer. De raamovereenkomst laat De Lijn toe maximum 1.600 laadpunten te bestellen bij twee leveranciers (SPIE-Ekoenergetyka en ABB), over een periode van maximaal 8 jaar. De Lijn verwacht in een eerste deelopdracht 320 tot 490 laadpunten te bestellen verdeeld over beide aanbieders. Voor volgende deelopdrachten bekampen beide partijen elkaar.
lees ook
De Lijn stelt nieuwste generatie e-bussen voor
De toewijzing van de laadpunten wordt afgestemd op het verloop van de infrastructuurwerken aan de stelplaatsen. “De Lijn koopt sinds 2022 uitsluitend elektrische bussen aan. Het spreekt voor zich dat deze e-bussen dagelijks bijgeladen moeten worden”, zegt directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs. “Met deze aankoop zetten we een volgende belangrijke stap in de elektrificatie van onze stelplaatsen.”