Een team studenten van de Duitse Technische Universiteit in München heeft het afstandsrecord voor elektrische voertuigen aan diggelen geslagen. De muc22 haalde met één laadbeurt (15,5 kWh batterijcapaciteit) liefst 2.574 kilometer. Het team reed zes dagen lang rondjes in een grote loods op de luchthaven en verpulverde zo het oude record dat op 1.609 kilometer stond.
ArsTechnica weet dat de studenten het record al na vier dagen verbraken. Omdat de batterij, die nochtans een pak minder krachtig is dan een doorsnee elektrische auto, bleef het team verder bollen in een hangar op de luchthaven van München. Op die manier bleven de omstandigheden altijd dezelfde. Voor de recordrit verbruikte de muc22 0,6 kWh per uur. Omgerekend naar klassieke brandstof zou de auto met één liter meer dan 1.000 kilometer kunnen rijden. De meest efficiënte EV’s op de markt (Hyundai Ioniq 6 en Lucid Air) beschikken over een motor die tot 6,7 kilometer haalt per kWh.
Extreme wagen
De muc22 is een extreme wagen, in alle opzichten. Zo is de gestroomlijnde EV niet bepaalde snel te noemen. Het rijtuig haalt een topsnelheid van 46 kilometer per uur en weegt slechts 170 kg, zonder bestuurder. De druppelvorm van de auto is geoptimaliseerd voor een ideale luchtweerstandscoëfficiënt van amper 0,159. Misschien nog belangrijker is het kleine frontale oppervlak. De muc22 is amper een meter hoog en 1,2 meter breed. Het team van de universiteit startte in 2022 de experimenten met de auto.
lees ook
Elektrische auto’s kunnen jaarlijk tot 8 % rijbereik verliezen
Die was toen uitgerust met enkele 440 W elektromotoren. Voor deze run was de muc22 voorzien van amper 400 W, want 268 keer minder krachtig is dan de minst krachtige EV op de markt (Mazda MX-30). De motor is ontworpen met een permanente magneet en heeft een galliumnitride-omvormer in plaats van de meer gebruikelijke siliciumcarbide-omvormers die aanwezig zijn in productieauto’s.