Het Duitse energiebedrijf RWE stopt met een project in Dilsen-Stokkem dat de potentie had om de grootste in Europa te worden. Dat meldt De Tijd op vrijdag. Als reden voor het stopzetten geeft RWE de beslissing van de federale overheid aan om de kerncentrales langer open te houden.
In april vorig jaar verkreeg RWE een vergunning voor het project van 200 megawatt aan lithiumion batterijen. De energieopslagcentrale zou tot 800 megawattuur aan stroom kunnen opslaan, wat acht keer meer zou zijn geweest dan wat de grootste parken nu in ons land aankunnen. In plaats van de ontwikkeling van het potentieel grootste project in Europa, kiest RWE nu voor een radicaal andere optie, vernam De Tijd. Het bedrijf was van plan met het batterijpark, een investering van honderden miljoenen euro’s, mee te dingen naar subsidies via de CRM-veilingen.
Nucleaire bocht
Volgens het bedrijf leidt de nucleaire bocht in België ‘tot een gewijzigde situatie waarin geen nieuwe capaciteit van betekenis is vereist in de komende veiling voor capaciteit binnen vier jaar. Eventuele nieuwe behoeften in de toekomst zijn nog onduidelijk.’ De meeste batterijprojecten in België doen geen beroep op subsidies, omdat ze verwachten geld te kunnen verdienen door in te spelen op sterke schommelingen van elektriciteitsprijzen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Eneco ziet RWE (nog) geen brood in een dergelijke business.
lees ook
Centrica bouwt in Oostende eerste batterijpark buiten Verenigd Koninkrijk
Dat is volgens De Tijd best opmerkelijk omdat de federale regering als het ware de rode loper uitrolde voor batterijparken. Zo krijgen ze tien jaar vrijstelling voor het betalen van nettarieven en een korting op accijnzen. Verschillende projecten popten al op via onder andere energiegroepen Engie Electrabel en TotalEnergies, windparkontwikkelaar Storm en logistieke groep Katoen Natie. RWE begon, al dan niet toevallig, vorige week met de bouw van twee grote batterijparken in thuisbasis Noord-rijn-Westfalen, waarvan één op een boogscheut van Dilsen-Stokkem.
De Duitse groep sluit een nieuw, grootschalig project op een andere locatie in België niet uit.