Duurzaam beleggen, hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Hoe blijf je kritisch? Het nieuwe e-learningplatform van de Duurzaam Beleggen Academy komt tegemoet aan deze en andere vragen.
Initiatiefnemers zijn Siem de Ruijter, docent duurzaam beleggen aan UCLL, en journalist Jasper Vekeman, hoofdredacteur van het VFB-magazine Gids voor de Beste Belegger.
“In 2020 zijn we gestart met een e-learning die vooral gericht was op studenten. Sindsdien kregen we veel vragen van mensen die ook de opleiding willen volgen. Aan die vraag kunnen we nu beantwoorden”, aldus De Ruijter.
Financieel inzicht geven
De Duurzaam Beleggen Academy legt de nadruk op informatie. Waar vind je die, hoe moet je ze kritisch beoordelen, en hoe kun je ze gebruiken om goede financiële beslissingen te nemen? Het doel? Van deelnemers de best mogelijke duurzame beleggers maken.
“Met deze opleiding willen we je de nodige kennis bijbrengen, inzichten geven en handvaten aanreiken, zodat je zelf weloverwogen duurzame financiële beslissingen kunt nemen”, stelt De Ruijter.
“Wat is duurzaam beleggen voor jou? Hoe wil je dat concreet aanpakken? Is financieel rendement belangrijker, even belangrijk of van ondergeschikt belang? We willen je wapenen, zodat je zelf die keuzes kunt maken”, aldus Vekeman.
De Academy verkoopt geen financiële producten en staat los van financiële instellingen of andere commerciële spelers.
Voor beginners en gevorderden
Beginner of gevorderde: de opleiding is er voor elk type belegger. “Heb je nog nooit belegd of is je ervaring eerder beperkt? In de e-learning krijg je de basis die je als startende belegger nodig hebt. Wat is pensioensparen? Wat is het verschil tussen de verschillende soorten beleggingsfondsen en hoe herken je een duurzaam fonds? Of wat is een aandeel precies? We leggen het allemaal haarfijn uit”, duidt Vekeman.
“Maar ook meer gevorderde beleggers vinden zeker hun gading. We leggen uit welke strategieën je kunt toepassen, op welke details je moet letten, of hoe je de duurzaamheid van bedrijven kunt beoordelen”, aldus De Ruijter.
Deelnemers volgen de tien online modules op hun eigen tempo. Zijn er nadien nog vragen, dan kun je die stellen in een live Q&A-webinar.