Elektrische auto’s voor iedereen: van villa naar volk

De eerste generatie elektrische wagens werden afgeschermd door een hoge prijsmuur. Vandaag bereikt een nieuwe golf betaalbare en betrouwbare modellen onze markt. Aan de regering om de laatste barrières weg te nemen. 

Elektrische wagens scoren op alle vlakken boven hun fossiele broertjes: gezondere lucht, minder CO₂ en een lager energieverbruik. Maar in Noorwegen vergrootte het elektrificatiebeleid de sociale ongelijkheid, en ook bij ons profiteren vooral hogere inkomens van elektrisch rijden: bij de e-rijders verdient meer dan 60 procent minstens 4.000 euro per maand, bij de chauffeurs van fossiele wagens behoort slechts een kwart tot die hoge inkomenscategorie. Voordelen zoals belastingvrijstellingen voor elektrische wagens komen zo vooral bij de hoge inkomens terecht, terwijl kwetsbare gezinnen afhankelijk blijven van grillige brandstofprijzen aan de pomp. Dit is geen onvermijdelijk gegeven, wel vraagt het om andere beleidskeuzes. 

Auto’s op dieet

Een evidente factor achter de ongelijkheid is de hoge aankoopprijs. De elektrische modellen voor de prijs van de populaire Dacia Sandero (benzine) zijn schaars. Dat ligt niet aan de batterijtechnologie, die staat ver genoeg, maar aan Europese autofabrikanten die inzetten op dure, zware modellen – aangemoedigd door hoge winstmarges en door de bedrijfswagenmarkt. Dankzij de Europese CO2-normen verschijnen er gelukkig stilaan meer betaalbare modellen op de markt.   

Sociaal leasen en tweedehands  

Maar er is meer nodig. Via sociaal leasen zoals in Frankrijk kunnen kwetsbare groepen gericht toegang krijgen tot elektrisch rijden en is de afname van compacte modellen gegarandeerd. België kan dit ook invoeren via het sociaal klimaatplan. Daarnaast vormt deelmobiliteit een belangrijke sleutel tot toegankelijk elektrisch rijden, net zoals lagere publieke laadprijzen.  

“In België profiteren voornamelijk mensen met hogere inkomens van elektrisch rijden.” 

Naomi Cambien, Beleidsexpert Mobiliteit bij Bond Beter Leefmilieu

Ook de tweedehandsmarkt kan een oplossing zijn: de vlotte elektrificatie van de bedrijfsvloot zorgt voor een toestroom aan tweedehands elektrische wagens. Maar potentiële kopers voelen vandaag nog veel koudwatervrees. Enerzijds blijven bedrijfswagens, vaak grote modellen, ook tweedehands onbetaalbaar. Anderzijds maken kopers zich zorgen over de capaciteit van gebruikte batterijen, al gaan ze langer mee dan gevreesd. De oplossing? Een uniforme batterijcheck, met opname van de batterijtoestand in de Car-pass, en een plafond op de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens, om goedkopere segmenten op de markt te brengen.   

De auto voorbij  

Hoe we de elektrische transitie nog kunnen vergemakkelijken? Door ons autogebruik en onze auto-afhankelijkheid af te bouwen, via serieuze inspanningen op vlak van bereikbaarheid, openbaar vervoer en actieve modi, en via het uitfaseren van de salariswagen. Een gezonde, veilige, verbonden wereld bereiken we via vele wegen.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.