De energietransitie is het geheel van handelingen die we als maatschappij zetten in de richting van een toenemend gedecarboniseerd energiesysteem ten voordele van het klimaat. Wind- en zonne-energie zijn voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen waarvan de uitstoot aan kooldioxide en andere broeikasgassen zich grotendeels beperkt tot de productiefase.
Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen is de stap naar hernieuwbare energiebronnen noodzakelijk. De laatste jaren heeft ook de gedaalde kost voor deze energiebronnen hun uitrol een sterke boost gegeven. Ook in België staat intussen meer dan 10 GigaWattpiek (GWp) aan zonne-energie en meer dan 3 GWp aan windenergie op land. Ter vergelijking: Een eenheid van een kerncentrale is typisch maar 1 GWp groot.
Dynamische prijszetting
Omdat hernieuwbare energiebronnen een variabele beschikbaarheid kennen die vooral door seizoensgebonden en meteorologische factoren wordt bepaald, vormen variabele prijzen typisch een belangrijke opportuniteit. Om de energietransitie te doen slagen, moet de vraag naar energie immers beantwoorden aan de beschikbaarheid van deze bronnen en niet andersom, zoals in het klassiek stroomsysteem. Wanneer er veel wind- en zonne-energie beschikbaar is, zijn groothandelsprijzen dan ook typisch lager dan gemiddeld, en dat biedt kansen voor slim energieverbruik.
Slimme warmte
Bij slimme verwarming benut je het dynamisch karakter van energieprijzen om zo goedkoop mogelijk aan je volume sanitair- of procesgegeven warm water te komen. Door een slimme weerstand in te zetten op uur- of kwartierprijzen voor elektriciteit, impliceer je een lage kost op je maandfactuur. Bovendien ondersteun je zo de energietransitie door aan deze prijsprikkels aanzet te nemen, om hernieuwbare energieproductie beter te matchen met verbruik.
Slimme zonne-energie
De energiecrisis van 2022 heeft veel bedrijven finaal de keuze laten maken voor zonne-energie op het bedrijfsdak. Als gevolg daarvan hebben we in de afgelopen 30 maanden 3 GWp aan zonne-energie bijgeplaatst, dat komt overeen met 30 procent van het totaal in België. Hierdoor is de vraag- en aanbod balans voor stroom onder druk komen te staan. Steeds vaker zijn prijzen voor stroom negatief, vooral wanneer er meer zonne-energie het net wordt opgestuurd dan er verbruikt wordt. Daarom is het vandaag ook financieel interessanter recente zonne-energie systemen geheel of gedeeltelijk uit te schakelen op momenten van negatieve prijzen.
Batterijen als flexibel werkpaard
De laatste jaren is de kostprijs voor batterijen sterk gedaald. In combinatie met de toenemende variabiliteit aan hernieuwbare energieproductie die steeds grotere prijsschommelingen met zich meebrengen, is een batterij ook interessanter geworden voor kmo’s. Als de goedkoopste energie in je bedrijf de kiloWattuur (kWh) is die je niet verbruikt, de tweede goedkoopste deze die je zelf produceert én verbruikt, dan is de derde goedkoopste de kWh die je slim uit het net betrekt. Met een Energy Management System (EMS) kan je een gepaste batterij dit alles voor je laten doen, zonder dat je cruciale processen binnen een bedrijf dient om te plannen.
Als de goedkoopste energie in je bedrijf de kWh is die je niet verbruikt, de tweede goedkoopste deze die je zelf produceert én verbruikt, dan is de derde goedkoopste de kWh die je slim uit het net betrekt.
Michel Verschuere, Managing Director bij Yuso