Kunstmatige intelligentie (GenAI) belooft meer transformerend te zijn dan elke andere technologie uit de recente geschiedenis.
GenAI kan ervoor zorgen dat er nieuwe sectoren en beroepen ontstaan, en de wereldeconomie naar een nieuw niveau van welvaart brengen. De vraag naar gegevensverwerking zal naar verwachting exponentieel groeien vanwege AI, omdat gegevens essentieel zijn voor hoe AI-systemen leren en beslissingen nemen. Enorme hoeveelheden data omzetten in inzichten vereist rekenkracht, wat betekent dat de prestaties van datacenters cruciaal zijn om deze transformatie te ondersteunen en optimaal te benutten.
Zoals bij elke technologie zijn er ook uitdagingen. Een belangrijk – maar oplosbaar – obstakel is de verwachte milieukost van AI. Er zijn immers (extra) energie en datacenters nodig om grotere rekenmodellen te draaien. Organisaties proberen de vele voordelen van AI te omarmen en tegelijkertijd ook vooruitgang te boeken op het gebied van hun duurzaamheidsdoelstellingen.
Het energieverbruik en de uitstoot van datacenters zijn serieuze problemen waar de sector zich momenteel mee bezighoudt. Van de huidige datacenters staat ongeveer 33% in Amerika, 16% in Europa en bijna 10% in China (Internationaal Energieagentschap, IEA). In de komende drie jaar blijft het aantal datacenters bovendien groeien. Volgens het IEA verbruikten datacenters in 2022 460 terawattuur aan stroom. In 2026 zal dat zijn verdubbeld tot ruim 1000 TWh. Dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse stroomconsumptie van een land als Japan.
Ook de opslaginfrastructuur zal blijven groeien; er zal ruim twee keer zoveel stroom nodig zijn in vergelijking met het verbruik vandaag (IEA). Deze grotere vraag komt onder andere door het toegenomen gebruik van AI. En de verwachting is dat dit de komende jaren nog veel sneller zal toenemen. Data is overal en je moet het kunnen beheren om het te kunnen beheersen. Maar hoe houden we het beheer- en beheersbaar, met natuurlijk het duurzaamheidsaspect in ons achterhoofd?
Technologische vooruitgang is een voorwaarde voor klimaatdoelstellingen
Wanneer AI-infrastructuurontwikkeling en -implementatie in datacenters zorgvuldig wordt benaderd, kan dit de weg vrijmaken voor duurzamere activiteiten. Als experts in data- en IT-infrastructuur geloven wij bij Dell Technologies dat duurzaamheid een integraal onderdeel zal zijn van het succes van AI-technologie. Wij beschikken over de end-to-end oplossingen en onze eigen bedrijfsbelofte om niet alleen de milieu-impact van AI te helpen compenseren, maar ook om het enorme potentieel van AI te benutten om klimaatgerelateerde oplossingen te ondersteunen.
Wij geloven dat duurzaamheid en digitale transformatie geen “of/of” keuze is.
Koen Segers, Managing Director BeLux bij Dell Technologies
Ook het bedrijfsleven zet zich in voor duurzaamheid. Uit gegevens van Gartner van mei 2023 blijkt: in boekjaar 23 “zullen de meeste CEO’s (94%) hun investeringen in duurzaamheid en ESG verhogen of op hetzelfde niveau houden als in 2022”. Toen kwam AI op het toneel, waardoor de focus verschoof naar deze opkomende technologie.
Op het eerste gezicht lijken deze bevindingen tegenstrijdig, omdat bedrijven hun investeringen in duurzaamheid én in energie-intensieve technologie verhogen. Wij geloven dat duurzaamheid en digitale transformatie geen “of/of” keuze is. Sterker nog, technologische vooruitgang is een voorwaarde voor bedrijven die ambitieuze klimaatdoelstellingen willen halen. Wij zijn tech-optimisten, maar ook zeer pragmatisch. We begrijpen dat de beste innovaties niet alleen onze technologische capaciteit vergroten en ons helpen om gegevens te optimaliseren, maar dat ze ook een energie-efficiëntere en duurzamere toekomst ondersteunen.
Controle over het energieverbruik van datacenters
Hoewel AI veel rekenkracht vereist, vertegenwoordigt het momenteel slechts een klein deel van het wereldwijde energieverbruik van IT. We verwachten dat dit zal veranderen naarmate meer bedrijven, overheden en organisaties AI gaan inzetten om de efficiëntie van hun activiteiten te verhogen. Om de groeiende CO2-voetafdruk van AI te beheren, moeten datacenterbeheerders duurzame datacenterinvesteringen en -praktijken omarmen. Uit onderzoek van Uptime Institute blijkt bijvoorbeeld dat 40% van de geïnstalleerde servers in datacenters meer dan vijf jaar oud zijn. Ze verbruiken liefst 66% van de energie, terwijl ze maar 7% van het werk voor hun rekening nemen.
Om de milieu-impact van AI te compenseren, wordt meer controle over het energieverbruik van datacenters steeds meer een topprioriteit. En er zijn tools beschikbaar om dit te doen:
- Minimaliseer de CO2-voetafdruk van AI met behulp van moderne, energiezuinige servers en opslagapparaten en milieuvriendelijke koelmethoden, terwijl datacenters worden aangedreven met hernieuwbare energie.
- Maak AI-workloads en datacentereconomie op maat. Hoewel sommige organisaties baat hebben bij grotere LLM’s (large language models) voor algemene doeleinden, hebben veel organisaties alleen domein- of bedrijfsspecifieke implementaties nodig. Door compute-eisen en infrastructuur op maat te maken, kan de efficiëntie van datacenters worden vergroot. Flexibele “pay as you go” uitgavenmodellen kunnen organisaties ook helpen om te besparen op datacenterkosten en tegelijkertijd een duurzame IT-infrastructuur te ondersteunen.
- Stel op een verantwoorde manier inefficiënte hardware buiten gebruik om de prestaties en het energieverbruik van datacenters te optimaliseren, terwijl e-waste wordt verminderd en gerecyclede materialen langer in gebruik blijven.
AI-oplossingen voor milieu-uitdagingen
Omdat duurzame datacenters kunnen helpen om de CO2-voetafdruk van AI te compenseren, kan deze technologie ook worden gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens op te sporen en te analyseren om uiteindelijk enkele van de grootste uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, vervuiling en ontbossing.
Organisaties moeten duurzaamheid zien als een essentieel onderdeel van de AI-computerinfrastructuur.
Koen Segers, Managing Director BeLux bij Dell Technologies
AI kan ook worden gebruikt om energienetwerken te optimaliseren, efficiëntere transportsystemen te ontwerpen en nieuwe manieren te ontwikkelen om kooldioxide op te vangen en op te slaan. De Universiteit van Cambridge levert bijvoorbeeld energiezuinige supercomputers aan wetenschappers en organisaties om doorbraken te stimuleren die afhankelijk zijn van AI. Dankzij deze oplossing kan AI niet alleen enorme hoeveelheden gegevens sneller verwerken, maar ook efficiënter, met minder energieverbruik.
Binnen datacenteractiviteiten kan AI worden gebruikt om de monitoring en de plaatsing en balancering van workloads te verbeteren om de efficiëntie te optimaliseren en de energiekosten te verlagen. Er is dus geen “of/of”-beslissing, een efficiënte datacenterinfrastructuur is een integraal onderdeel van de evolutie van AI. Om dit te laten slagen, moeten voorstanders en organisaties duurzaamheid zien als een essentieel onderdeel van de AI-computerinfrastructuur.