In november 2020 organiseerde ecoTips een Bizztalk over de duurzame werkomgeving. Rik Himpe van Eres was 1 van de panelleden. We bundelden al zijn inzichten in 1 video. “Openbare aanbestedingen moeten meer focussen op duurzaamheid. Ze sluiten soms de duurzaamste oplossingen gewoon uit.”
[vimeo 493371639 w=640 h=360]
Onze werkplek ziet er heel anders uit dan een jaar geleden. We werken bijna allemaal van thuis uit. Gedeelde kantoorfaciliteiten zoals de koffiehoek, de printers, het netwerk, het sanitair, zijn onbereikbaar. We moeten deze vervangen door oplossingen op afstand. Kan dit op een duurzame manier en zal er in de nasleep van de COVID-19 pandemie en de bijhorende crisis minder of net meer aandacht zijn voor de duurzame werkomgeving?
“Ik vind dat we zelf de taak hebben om naar organisaties te stappen en hen aan te spreken op de duurzame thema’s. In mijn eigen branche, de multifunctionele printers, heb ik nog nooit de vraag gekregen om een duurzame printer te leveren. Maar ik leg mensen uit dat duurzaamheid ook kan betekenen dat de kosten verminderen. Als je alle ecologische en economische aspecten opsomt, is men sneller geneigd om voor de duurzame oplossing te kiezen.”
ecoTip van Rik: “Wacht niet tot mensen tegenover jou over duurzaamheid beginnen maar spreek ze zelf aan over duurzame thema’s en informeer hen over duurzame oplossingen.”
Heeft technologie een rol te spelen in de verduurzaming van de werkplek?
“Zeker. Veel mensen denken nog altijd dat inkjet een huis-, tuin- en keukenoplossing is. Dat is nog een overblijfsel van vroeger, toen dat inderdaad zo was. Ze vertrouwen de technologie nog steeds niet en denken bijvoorbeeld dat de inkt zal uitlopen als je erover wrijft. Dat is bij onze voorgestelde inkjettechnologie al lang niet meer het geval. Bovendien zijn ze ervan overtuigd dat inkjet veel meer inkt verbruikt, wat ondertussen ook al verleden tijd is. Het is dan mijn taak om de twee technologieën naast elkaar te zetten en de voor- en nadelen op te sommen en daarbij de TCO van beide systemen te vergelijken.”
Welke opportuniteiten zien Belgische organisaties momenteel over het hoofd?
“Dat zijn dikwijls kleine dingen. De printer standaard op recto verso zetten of printen naar de hard disk en het effectieve printen pas laten starten wanneer je aan de machine staat. Dat laatste voorkomt dat je al een versie naar de printer gestuurd hebt waarin je dan nog een fout ontdekt, deze corrigeert en dan opnieuw een versie print. Wij zien in de praktijk dat je op die manier tot 30% minder documenten print, wat resulteert in minder papier- en inktverbruik.”
Welke struikelblokken liggen er op de weg naar een duurzame werkomgeving?
“Ik zie vooral problemen bij de openbare aanbestedingen die momenteel uitgeschreven worden. In het geval van printapparatuur schrijft men bijvoorbeeld in het bestek dat de technologie lasergebaseerd moet zijn. Dan kan je al geen inkjet meer aanbieden, hoewel die veel minder energie verbruikt, minder afval produceert en minder onderdelen bevat. Men geeft punten op het milieuaspect van een toestel maar de meest milieuvriendelijke toestellen kan je niet aanbieden. Dat is een gemiste kans. Daarnaast vraagt men voor grote aanbestedingen ook meestal een referentielijst van gelijkaardige projecten in de laatste drie jaar. Hoe kan je dan innovatieve technologie op de markt zetten? Per definitie zijn daar nog geen referenties van te geven.”
De volledige Bizztalk over de duurzame werkomgeving herbekijken of herbeluisteren? Dat kan via deze link.