Op de website van de Urban Mobility Company verscheen een blog van Scott Shepard, Chief Business Officer bij Iomob Technologies, waarin hij drie voorspellingen doet rond mobiliteit en slimme steden voor 2021: micromobiliteit in Europa zal consolideren, autonome leveringen en robottaxi’s zullen aan belang winnen en – de belangrijkste voorspelling volgens Shepard – de brede acceptatie door regeringen van het beleid met betrekking tot de zogenaamde 15 Minutes Cities.
Door COVID-19 heeft er een snelle transformatie plaatsgevonden op de Europese micromobiliteitsmarkt (met micromobiliteit worden kleine, innovatieve, elektrische vervoersmiddelen bedoeld, waarvan de elektrische step wellicht het bekendste is, red.). De grootste bedrijven actief in die markt, zoals Tier, Voi en Bolt, hebben extra vermogen en mensen kunnen aantrekken en hun activiteiten kunnen opschalen, met name hun vloot uitbreiden en hun servicegebied vergroten.
Daardoor is de kloof met de kleinere aanbieders van micromobiliteitsdiensten, die in veel mindere mate hebben kunnen profiteren van de coronacrisis, wel alleen maar groter geworden. Gebrek aan merkherkenning en geografische dekking en – daardoor – simpelweg niet de middelen hebben om op te schalen zijn daarvan de grootste oorzaken. Verwacht wordt dan ook dat we de komende maanden meer fusies en overnames van dergelijke bedrijven zullen zien.
Lime, ook een bekende aanbieder van elektrische steps maar Amerikaans, is de enige in de VS gevestigde operator die in Europa zijn aanbod heeft kunnen handhaven tijdens de pandemie. Het had daarvoor wel een financiële injectie van Uber nodig.
Ook de autonome leveringen en het aantal robottaxi’s zullen dit jaar groeien volgens Shepard. Indicaties daarvan zijn de recente overname van Moovit door Intel, aangekondigde partnerschappen van onder meer Lyft en Zoox, de zelfrijdende shuttle van Amazon en een hoog activiteitenniveau in China op dat vlak. Het is vanzelfsprekend dat COVID-19 koren op de molen is van die diensten. Het valt ook te verwachten dat in die sector enkele start-ups het levenslicht zullen zien.
Ten slotte is de brede acceptatie van regeringen van het beleid met betrekking tot de zogenaamde 15 Minutes Cities – steden die duurzaam zijn omdat de bewoners echt lokaal kunnen leven omdat alles wat ze nodig hebben zich slechts op een kwartiertje wandel- of fietsafstand bevindt – een duidelijke trend die zich volgens Shepard zal voortzetten in 2021. Steden zullen nóg autoluwer worden en stadsfietsnetwerken worden uitgebreid. Hoewel dat beleid al lang wordt ondersteund door stedenbouwkundigen en ontwerpers, heeft de coronacrisis hen toch nog een extra zetje in de rug gegeven. Ze zien nu letterlijk hoe autoluw een stad wel kan zijn en welke gevolgen dat heeft. In 2021 zullen investeringen in digitale en fysieke infrastructuur plaatsvinden om duurzame stedelijke verschuivingen weg van de particuliere auto te ondersteunen.