Ecuador heeft een nieuw reservaat van meer dan een miljoen hectare afgebakend in het Amazonewoud. Het zal niet alleen het woud, maar ook de inheemse bevolking beschermen tegen bedreigingen zoals mijnbouw en veeteelt.
Het ‘Tarímiat Pujutaí Nuṉka’-reservaat beslaat 1.237.395 hectare Andes- en Amazonewoud in het oosten van Ecuador, waar de Shuar- en Achuar-gemeenschappen al jaren strijden tegen verschillende oorzaken van ontbossing.
“Dit is een initiatief dat ons niet alleen in staat zal stellen om bossen en klimaat te behouden, maar er ook van te genieten, en om de wereld een gezond milieu te bieden”, zegt Rafael Antuni, gouverneur van Morona Santiago. Het gebied bevat onder meer nevelwouden, zandsteenplateaus, Amazone-laaglanden en uiterwaarden.
Corridor
Die uiteenlopende ecosystemen herbergen meer dan duizend vogelsoorten, en grote zoogdieren als jaguars, tapirs en brilberen. Het reservaat wordt een belangrijke corridor voor die soorten, omdat het verbonden is met andere beschermde gebieden in het oosten van Ecuador en het noorden van Peru.
Morona Santiago, de provincie waar het park ligt, telt bijna tweehonderdduizend inwoners, van wie de meesten behoren tot de inheemse gemeenschappen Shuar en Achuar.
lees ook
COP15 over biodiversiteit: wereldwijd akkoord erkent inheemse volken als beschermers van de natuur
Campagne
Die gemeenschappen uiten al jarenlang hun bezorgdheid over de oprukkende mijnbouw, houtkap en veeteelt in de regio. De provincie heeft met 89.000 hectare per jaar een van de hoogste ontbossingspercentages van het land, volgens het Andes Amazon Fund.
In november 2021 startten verschillende lokale organisaties een gezamenlijke campagne om de bescherming van hun land te verbeteren. Die mondde uit in een overeenkomst tussen vier inheemse organisaties en de regering van Morona Santiago.
“Het natuurgebied zal helpen bij het behoud van de culturele praktijken van dit gebied voor huidige en toekomstige generaties”, zegt het Andes Amazon Fund. “Het zal ook duurzame ontwikkeling en levensonderhoud bevorderen.”
Uniek proces
Het planningsproces, uitgevoerd met steun van de ngo Natuur en Cultuur, was uniek voor Ecuador. Het omvatte onder meer 21 vergaderingen met de vier inheemse groepen – inclusief deelname van bijna negenhonderd bewoners – om hun verschillende visies op het reservaat te begrijpen.
“Laten we samen, als Shuar, Achuar en mestiezen, onze manier van leven beschermen, via de bescherming van de wouden, rivieren en het klimaat, met de wetenschap en actie waar we allemaal van afhangen”, zei Rafael Antuni, gouverneur van Morona Santiago bij de aankondiging van het natuurgebied. “Voor de toekomst van onze bossen, rivieren en dieren en voor het welzijn van onze mensen. Samen kunnen we slagen.”