Onderzoekers van de Amerikaanse Princeton-universiteit hebben een manier gevonden om eiwit te transformeren tot een nieuw materiaal dat goedkoop zout en microplastics uit zeewater verwijdert.
Eiwit is een complex systeem van bijna zuivere protëine. De onderzoekers van Princeton Engineering gebruikten het om een aerogel te maken, een bijzonder licht en poreus materiaal. Gevriesdroogd en verwarmd tot 900 graden Celsius in een omgeving zonder zuurstof creëert eiwit een structuur van onderling verbonden strengen koolstofvezels en flinterdunne vliezen van grafeen.
In een artikel, dat gepubliceerd werd in Materials Today, toonden de onderzoekers aan dat het nieuwe materiaal zout en microplastics uit zeewater kan verwijderen met een efficiëntie van respectievelijk 98 en 99 procent.
Voedselvoorraad
Craig Arnold, professor mechanische en lucht- en ruimtevaarttechnieken bij Princeton is enthousiast maar is zich er tegelijkertijd bewust van dat eieren voedsel zijn. “Eieren zijn cool omdat we er allemaal affiniteit mee hebben en omdat ze gemakkelijk te krijgen zijn, maar je wilt niet gaan concurreren met de voedselcyclus.”
Omdat ook andere proteïnes hetzelfde resultaat gaven, kan het materiaal potentieel in grote hoeveelheden relatief goedkoop en zonder de voedselvoorziening te beïnvloeden worden geproduceerd. Een volgende stap voor de onderzoekers is het fabricageproces verfijnen, zodat het op grotere schaal kan worden gebruikt in waterzuivering.
De voordelen van het materiaal: het is goedkoop is om te produceren, energiezuinig in gebruik en zeer effectief. Het is ook beter dan actieve kool, een van de goedkoopste materialen voor waterzuivering. Naast waterzuivering zijn ook energieopslag en isolatie potentiële toepassingen.