België heeft het voorbije jaar ferme stappen gezet op het vlak van elektrificatie van het (bedrijfs)wagenpark. Dat blijkt uit recente cijfers van de Europese autobouwersvereniging ACEA, en staat vandaag in De Tijd.
In de periode januari-november 2023 steeg het aandeel nieuw ingeschreven, volledig elektrische auto’s tot 19,3 procent. Dat is een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 9,7 procent een jaar eerder. In amper één jaar is het aandeel elektrische auto’s nagenoeg verdubbeld. Daarmee spant België, samen met Finland, de Europese kroon. Die omslagsnelheid verrast zowel de autobranche als de wetgevende macht.
Inhaalbeweging
België is met andere woorden bezig aan een mooie inhaalbeweging. De groei is Europese top, voor onze buurlanden Nederland (41 %), Frankrijk (26 %) en Duitsland (15 %). Het gemiddelde schommelt rond de 28 procent. In absolute cijfers liggen de Scandinavische landen, met Noorwegen op kop, nog ver voor op ons land. Daar maken volledig elektrische auto’s al 83 procent uit van het wagenpark. De grote Belgische vooruitgang heeft zowat alles te maken met het aandeel elektrische bedrijfswagens. Sinds de zomer maken die ruim twee derde uit van de verkoop van nieuwe wagens. Het aandeel elektrische bedrijfswagens groeide snel van 26 procent vorig jaar tot naar verwachting 60 procent dit jaar.
Grote automerken zoals BMW melden belangrijke verschuivingen in hun verkoopcijfers, in de richting van elektrische voertuigen. Bij de Duitse autogigant was eind vorig jaar al 70 procent van alle bestelde auto’s volledig elektrisch aangedreven. De prognoses voor het aantal elektrische auto’s in ons land in tegen 2030 zijn bijgesteld van 1,6 miljoen naar bijna 2 miljoen. Dat berekende het adviesbureau in elektromobiliteit Ekreo.
Keerzijde
De razendsnelle omschakeling naar elektrisch rijden heeft een onverwachte keerzijde voor de overheid. De populariteit zorgt ervoor dat de gemiddelde uitstoot van nieuw geregistreerde voertuigen snel daalt. Dat leidt toe en fors oplopend aandeel ‘voordeel van alle aard’ (VAA) voor bedrijfswagens op fossiele brandstoffen. Bijna driekwart van de 700.000 bedrijfswagens in België rijdt nog op diesel of benzine.
lees ook
SIM² (KU Leuven) documenteert uitdagingen voor Europese elektrische auto
In dat opzicht werkt federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan aanpassingen van de regels om de impact voor die bestuurders te verzachten. Wellicht zal die aanpassing worden besproken op de volgende ministerraad, volgende week vrijdag. De overheid kampt daarnaast met een zo mogelijk nog groter probleem. De snelle elektrificatie zal leiden tot een verminderde overheidsinkomst uit brandstofaccijnzen. De schatting, van EY en studiebureau Transport en Mobility Leuven, is dat er tegen 2030 1,5 miljard euro minder op de overheidsrekening zal komen.