Eranovum heeft na één jaar in België 25 laadpunten operationeel en wil dit aantal uitbreiden naar meer dan 1.000 binnen drie jaar. De operator focust op bestemmingsladen en groene energie via agrivoltaïsche zonne-energie.
Eranovum plaatst laadpunten op strategische locaties zoals horecagelegenheden, supermarkten en sportcentra, in plaats van langs snelwegen of afgelegen parkings. De laadsnelheid wordt aangepast aan de locatie. Zo zou een laadbeurt bij een padelclub of sportterrein 1 à 2 uur duren, terwijl laden bij een supermarkt in 15 minuten kan.
Momenteel heeft Eranovum 25 werkende laadpunten verspreid over vijf locaties in België. Het bedrijf heeft overeenkomsten met grote laadkaartproviders en een netwerk van technische partners uitgebouwd. In 2025 wil het nieuwe laadstations openen op parkings van onder andere Brico, Carrefour Market, Délitraiteur, Delhaize en Spar. Binnen drie jaar wil de operator uitbreiden naar meer dan 1000 laadpunten, met een bijzondere focus op Wallonië, waar de snellaadinfrastructuur minder ontwikkeld is.
![](http://ecotips.org/wp-content/uploads/Eranovum-laadpaal-ev-1024x683.jpg)
Groene energie en langetermijnpartnerschappen
Eranovum zet in op duurzame energie en werkt hiervoor samen met het Belgische EtherEnergy. Dit bedrijf specialiseert zich in agrivoltaïsche zonne-energie, waarbij landbouwgrond wordt gebruikt voor zowel landbouwproductie als zonne-energieopwekking. Momenteel koopt Eranovum nog groene stroom aan, maar op termijn wil het zonnepanelen installeren bij laadstations.
De laadpaaloperator sluit langetermijnovereenkomsten met parkingbeheerders en vastgoedeigenaars. Het neemt daarbij de investerings-, uitbatings- en onderhoudskosten voor zijn rekening, terwijl enkel de winsten gedeeld worden.
lees ook
Volkswagen ID.7 getest: pure verwennerij
Eranovum is van oorsprong Spaans en heeft naast België ook activiteiten in Frankrijk. Het bedrijf heeft meer dan 900 operationele laadpunten en werkt aan de uitbreiding met meer dan 2.000 extra laadpunten.