Europa wil dat vrachtwagenbouwers de CO2-uitstoot met 90 procent verminderen tegen 2040

De Europese Commissie gaf eerder al aan dat het de verkoop van auto’s met een klassieke verbrandingsmotor verbiedt vanaf 2035. Voor stadsbussen zijn de regels nog strenger want vanaf 2030 moeten alle nieuwe bussen emissievrij zijn.

De Europese Commissie stelt vandaag het bijzonder ambitieuze plan voor en The Financial Times kon het document al inkijken. Het voorstel impliceert dat vrachtwagens en bussen in de EU tegen 2040 de CO2-uitstoot tot praktisch nul moeten herleiden. Daarmee wil Europa voldoen aan het al even ambitieuze plan om de vervuiling in het wegvervoer te verminderen. Dat wegvervoer is nu verantwoordelijk voor één vijfde van de uitstoot van broeikasgassen.

Kritiek op plannen

De Europese Commissie stelt vandaag, dinsdag 14 februari, enkele nieuwe maatregelen voor. Zo moeten zwaar verkeer hun uitstoot met 45 procent verminderen tegen 2030 en met negentig procent tegen 2040. Stadsbussen moeten tegen 2030 zelfs volledig emissievrij zijn. Toch hebben milieuorganisaties kritiek op de gestelde doelen. Die zijn volgens hen niet ambitieus genoeg en niet in lijn met een voorstel, dat deze week wordt goedgekeurd in het Europees Parlement, voor het verbod van auto’s met een verbrandingsmotor in 2035.

“Met deze doelstelling haalt Europa de stekker uit de snelle elektrificatie van het vrachtwagenpark”, meent Fedor Unterlohner. Hij is freight manager bij de milieugroepering Transport & Environment. “De golf van elektrische auto’s zal zich op deze manier niet doortrekken naar vrachtwagens. De EU-beleidsmakers moeten 2035 als limiet stellen voor vervuilende vrachtwagens. Nadien zouden die niet meer op de weg mogen als we de doelstelling van klimaatneutraliteit willen halen.” Die doelstelling is 2050, volgens de commissie.

Grote vervuilers en lobbyisten

Het wegvervoer is één van de meest vervuilende sectoren in de EU. Vrachtwagens en consoorten zijn verantwoordelijk voor 28 procent van de CO2-uitstoot van het wegvervoer in Europa. En toch maken ze amper twee procent uit van alle voertuigen. Bovendien is de gemiddelde levensduur van een vrachtwagen 18 jaar. Dat betekent dus dat ook na 2050 nog vervuilende vrachtwagens op de weg kunnen, ook al heeft de EU tegen dan een klimaatneutraliteit voorop gesteld.

De vrachtwagensector heeft een geschiedenis, volgens The Financial Times, met straffe lobbyisten in Brussel, vooral op vlak van emissiereductiedoelstellingen. In 2014 startte de commissie een antitrustonderzoek naar een kartel van Europa’s grootste vrachtwagenfabrikanten. Die hadden zich verenigd om te bepalen wanneer de nieuwe emissietechnologieën op de markt zouden komen. Intussen hebben zeven van de grootste fabrikanten beloofd om tegen 2040 de verkoop te stoppen van voertuigen met CO2-uitstoot. De sector gaf eerder aan dat vrachtwagens moeilijker dan auto’s koolstofarm te maken zijn.

lees ook

TotalEnergies en Air Liquide bouwen 100 waterstofstations voor vrachtwagens

Negatief effect

De beleidmakers willen bij de doelstellingen voor het transport een negatief effect vermijden op de toeleveringsketen van goederen en diensten. Veel kleine en middelgrote bedrijven kunnen niet zomaar overschakelen op emissieloze voertuigen. Toch hoopt Brussel dat er meer investeringen zullen komen om de sector te bevorderen. “De prestatienormen voor CO2-uitstoot zullen fabrikanten ertoe aanzetten om het aanbod emissievrije voertuigen te vergroten”, aldus het voorstel. “De consumenten zullen kunnen profiteren van goedkopere emissievrije voertuigen.””

Europa werkt aan voorstellen voor meer elektrische oplaadinfrastructuur die om de 60 km oplaadpunten langs de grote hoofdwegen voorzien. Toch blijft de sector met vragen en twijfels zitten. Zo vreest de sector dat de investeringen in het emissievrij maken van het wagenpark zal leiden tot een daling van de ontwikkeling van nieuwe technologie zoals groene waterstof. “Dat kan toch onmogelijk de bedoeling zijn”, vraagt Lars Stenqvist, CTO bij Volvo Group zich af. Volgens hem is het lang niet zeker dat alle vrachtwagens tegen 2040 op fossielvrije biobrandstoffen rijden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.