Europeaan koopt jaarlijks 19 kilogram kleding en textiel

De gemiddelde Europeaan koopt vandaag meer kleding dan ooit. In 2022 ging het om gemiddeld 19 kilogram textiel per persoon, een duidelijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Fast fashion, sociale media en online shoppen spelen hierin een belangrijke rol.

Meer textielverkoop, meer afval

Volgens cijfers van het Europees Milieuagentschap kocht de gemiddelde consument in 2022 8 kilogram kleding, 4 kilogram schoenen en 7 kilogram huishoudtextiel. In 2019 lag dat totaal nog op 17 kilogram. De stijging is grotendeels te verklaren door de groei van goedkope fast fashion en de invloed van influencers, die consumenten aanzetten om sneller nieuwe kleding te kopen. Ook het gemak van online winkelen versnelt het consumptiegedrag.

Tegelijk stijgt ook de hoeveelheid textielafval. De EU-lidstaten produceerden in 2022 samen bijna 7 miljoen ton textielafval, of 16 kilogram per persoon. Hoewel de inzameling van afgedankt textiel toeneemt, wordt nog steeds 85 procent van het huishoudelijk textielafval niet apart ingezameld. Het belandt vaak op de stort of wordt verbrand.

lees ook

Hergebruikte kleding heeft tot 70 keer lagere milieu-impact dan nieuwe stuks

Export en milieu-impact onder de loep

De EU voert ook steeds meer gebruikt textiel uit. Sinds 2000 is de export bijna verdrievoudigd tot 1,4 miljoen ton per jaar. Officieel is dat textiel bestemd voor hergebruik of recyclage, maar in de praktijk komt een groot deel terecht op afvalbergen in landen in Afrika en Azië.

De textielsector heeft daarnaast een brede impact op het milieu, onder meer door luchtvervuiling, het gebruik van chemische stoffen en de verspreiding van microplastics via synthetische kleding.

Volgens het Europees Milieuagentschap is een fundamentele verandering in het model nodig. De organisatie pleit voor een systeem waarin minder wordt gekocht, kleding langer meegaat en gemaakt is van recycleerbare materialen. Nieuwe EU-wetgeving die dit jaar in werking treedt, moet de recyclage van textiel versnellen.

lees ook

Vlaming draagt kleding langer, maar mist duidelijke sorteerrichtlijnen

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.