elektriciteitsnet

Europees stroomnet remt energietransitie af

Door verouderde planningsscenario’s blokkeren netbeheerders in Europa grootschalige projecten rond hernieuwbare energie. Meer dan 1700 gigawatt aan capaciteit zit daardoor vast, blijkt uit een nieuw rapport.

Net niet klaar voor de toekomst

Een analyse van 32 netbeheerders in 28 Europese landen toont aan dat het Europese stroomnet onvoldoende voorbereid is op de snelle opkomst van wind- en zonne-energie. Het rapport, opgesteld door E3G, Ember en het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, stelt dat veel netbeheerders nog steeds rekenen met verouderde scenario’s en marktaannames.

Slechts vijf van de onderzochte netbeheerders houden rekening met scenario’s zonder fossiele stroomproductie, hoewel al dertien Europese landen zich geëngageerd hebben om volledig over te stappen op hernieuwbare energie. Dat gebrek aan afstemming leidt tot een structurele vertraging van de energietransitie. Hernieuwbare projecten krijgen daardoor geen aansluiting op het net, ondanks hun cruciale rol in het behalen van de Europese klimaatdoelen.

In zestien landen blijven projecten met een totale capaciteit van 1700 gigawatt geblokkeerd. Dat is drie keer meer dan nodig is om de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. In zeven landen ging op die manier al 7,2 miljard euro aan potentieel opgewekte schone energie verloren.

Oproep tot actualisering van regels

De onderzoekers waarschuwen voor een “self-fulfilling prophecy”. Als netbeheerders vasthouden aan oude veronderstellingen, zal de infrastructuur niet aangepast worden voor hernieuwbare energie. Daardoor ontstaat de indruk dat fossiele energie nodig blijft, enkel omdat het systeem onvoldoende voorbereid is op alternatieven.

Het rapport roept beleidsmakers op om de regels en doelstellingen voor netbeheerders dringend te actualiseren. Zonder die hervorming dreigt de Europese energietransitie vast te lopen, ondanks investeringen en politieke engagementen. Alleen door het stroomnet toekomstgericht te maken, kunnen projecten voor wind- en zonne-energie effectief gerealiseerd worden.

lees ook

Wereldwijde energievraag stijgt opnieuw, ook in rijke landen

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.