Europese CEO’s stellen klimaatdoelen uit door stijgende energiekosten en leveringsproblemen

Uit een enquête blijkt dat CEO’s in Europese landen hun net-zero-doelstellingen uitstellen, onder druk van stijgende energieprijzen en een instabiele energievoorziening.

Een recente enquête onder 400 CEO’s van grote bedrijven met een omzet boven de 200 miljoen euro, uitgevoerd door onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van energieleverancier Aggreko, toont aan dat meer dan 95 procent van de ondervraagde bedrijven hun klimaatplannen hebben aangepast. Deze bedrijven, uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië en actief in energie-intensieve sectoren zoals datacenters, geven aan dat de instabiele energiemarkt hen dwingt de focus te verschuiven naar kostenbesparingen en continuïteit van de bedrijfsvoering. Voor slechts 12 procent van de CEO’s staat snelle decarbonisatie nog centraal.

Ongeveer de helft van de CEO’s geeft volgens The Register aan dat hun net-zero-tijdlijn verlengd is. 37 procent heeft de kortetermijndoelen bijgesteld zonder de lange termijn te beïnvloeden, terwijl een kleine groep van 9 procent het proces heeft versneld. Slechts 4 procent geeft aan de oorspronkelijke doelen te behouden ondanks de uitdagingen.

Regels en investeringen in energiebeheer

Hoewel bedrijven hun tijdlijn voor net zero aanpassen, moeten ze wel rekening houden met de verscherpte Europese regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Due Diligence Directive die deze zomer is ingevoerd. Deze richtlijn verplicht bedrijven om negatieve milieueffecten in hun volledige waardeketen te identificeren en aan te pakken, wat invloed kan hebben op hun energie-inkoop en -verbruik.

Uit de enquête blijkt dat bijna 80 procent van de ondervraagden van plan is om de komende twaalf maanden extra te investeren in energiebeheer en de energietransitie, al zal dit bij de meeste bedrijven om een beperkte verhoging gaan.

lees ook

Het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid

Daarnaast speelt gedecentraliseerde energievoorziening, waarbij bedrijven zelf op locatie energie opwekken om minder afhankelijk te zijn van het instabiele Europese energienet, een belangrijke rol. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft meer dan 90 procent van de bedrijven al een dergelijke oplossing. Meer dan de helft van deze bedrijven wil dit verder uitbreiden, terwijl een derde geen veranderingen plant.

De energieonzekerheid heeft ook impact op de datacentersector. In het Verenigd Koninkrijk hebben vastgoedontwikkelaars aangegeven dat problemen met energievoorziening investeringen in nieuwe datacenters vertragen. Tegelijkertijd roept dit twijfels op over de werkelijke inspanningen van bedrijven om hun uitstoot te beperken. Greenpeace waarschuwde eerder voor “greenwashing” door bedrijven, waarbij klimaatdoelstellingen onvoldoende worden nageleefd.

Vertraging, maar geen afstel

Hoewel het rapport aangeeft dat bedrijven hun klimaatdoelen opschorten vanwege stijgende energiekosten en de druk om een stabiele bedrijfsvoering te waarborgen, lijken de ambities op langere termijn overeind te blijven. CEO’s blijven investeren in hun energietransitie, zij het met een verlaagd tempo.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.