De Europese auto-industrie staat op een keerpunt door snelle technologische veranderingen en toenemende wereldwijde concurrentie. De Europese Commissie heeft daarom een Actieplan gepresenteerd om de sector te ondersteunen en innovatie te stimuleren. Onderdeel hiervan is een investering van 1,8 miljard euro in een veilige en concurrerende toeleveringsketen voor batterijgrondstoffen.
Innovatie en schone mobiliteit als speerpunten
Om de Europese automobielindustrie te helpen in de overgang naar AI-gestuurde, geconnecteerde en autonome voertuigen, richt de Commissie een Europese Alliantie voor Geconnecteerde en Autonome Voertuigen op. Dit platform brengt belanghebbenden samen om software en digitale infrastructuur voor de volgende generatie voertuigen te ontwikkelen. Daarnaast komen er grootschalige testfaciliteiten en een aangepast regelgevingskader om nieuwe technologieën sneller te kunnen implementeren.
Het Actieplan wordt ondersteund door publiek-private investeringen van circa 1 miljard euro via het Horizon Europe-programma (2025-2027). Ook worden maatregelen voorgesteld om bedrijfswagenparken te vergroenen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor ongeveer 60% van de nieuwe autoverkopen in Europa.
Meer flexibiliteit in CO₂-regelgeving en stimulansen voor zero-emissievoertuigen
De Europese Commissie erkent de vraag naar meer flexibiliteit bij CO₂-doelstellingen. Een aanpassing van de CO₂-normen voor auto’s en bestelwagens stelt fabrikanten in staat om hun uitstootdoelen over een periode van drie jaar (2025-2027) te middelen. Dit biedt ruimte om tekorten in bepaalde jaren te compenseren met betere prestaties in andere jaren, zonder de algemene doelstellingen te verlagen.
Tegelijkertijd zet de Commissie in op een grotere vraag naar emissievrije voertuigen door middel van gerichte stimulansen. Concrete maatregelen, zoals betere batterijgezondheid en reparatiemogelijkheden, moeten consumenten overtuigen om over te stappen op elektrische voertuigen.
Versterking van de toeleveringsketen en ondersteuning van werknemers
Om strategische afhankelijkheden te voorkomen, zet de Commissie in op kostenefficiënte batterijproductie binnen de EU. Met financiering vanuit het Innovatiefonds en directe productiesteun moeten Europese batterijfabrikanten competitief blijven.
Daarnaast worden initiatieven uitgerold om personeelstekorten en vergrijzing in de sector aan te pakken. De Commissie breidt het Globaliseringaanpassingsfonds uit om werknemers sneller te ondersteunen bij omscholing en heroriëntatie. Ook wordt het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) versterkt om investeringen in vaardigheden en werkgelegenheid binnen de sector te vergroten.
Een sterkere Europese auto-industrie op het wereldtoneel
De Commissie wil de Europese auto-industrie beschermen tegen oneerlijke concurrentie door handelsverdedigingsinstrumenten, zoals anti-subsidiemaatregelen, in te zetten. Daarnaast blijven onderhandelingen met handelspartners doorgaan om markttoegang en grondstoffenvoorziening te verbeteren.
Het Actieplan vloeit voort uit de Strategische Dialoog over de Toekomst van de Automobielindustrie, die in januari 2025 werd gelanceerd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Door samenwerking met industriepartners en beleidsmakers moet de sector sterker en duurzamer worden, terwijl de concurrentiepositie van Europa op de wereldmarkt behouden blijft.
lees ook