scheepvaart, methanol, VIL

Europese Rekenkamer onderzoekt EU-aanpak van zeeverontreiniging door schepen

De Europese Rekenkamer (ERK) presenteert op 4 maart een speciaal verslag over de EU-maatregelen tegen zeeverontreiniging door scheepvaart. De controle beoordeelt de effectiviteit van het beleid tussen 2014 en 2024 en kijkt naar de naleving van internationale milieudoelstellingen.

EU-maatregelen tegen vervuiling

Zeeverontreiniging door schepen ontstaat onder andere door olielozingen, afvalwater, gevaarlijke stoffen en plastic. Volgens de Verenigde Naties komt wereldwijd jaarlijks meer dan een miljoen ton olie in zee terecht door normale scheepvaartactiviteiten, met nog eens 200 ton door ongevallen. Ook vistuig dat wordt achtergelaten of weggegooid, draagt bij aan de vervuiling van de oceanen.

De EU streeft ernaar om de verontreiniging van water uiterlijk in 2030 tot nul terug te brengen, zoals vastgelegd in het achtste milieuactieprogramma. Daarnaast heeft de EU zich verbonden aan duurzameontwikkelingsdoelstelling 14.1 van de VN, die erop gericht is om tegen 2025 de vervuiling van de zee aanzienlijk te verminderen.

Evaluatie en toekomstperspectief

Het verslag beoordeelt de maatregelen die de EU en haar 22 kustlidstaten hebben genomen om vervuiling door schepen tegen te gaan. Als onderdeel van het onderzoek zijn bezoeken gebracht aan Frankrijk en Duitsland. Beide landen liggen aan drukke scheepvaartroutes en huisvesten grote Europese vrachthavens, zoals Hamburg en Le Havre.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens een online persbriefing op 4 maart. ERK-lid Nikolaos Milionis en vertegenwoordigers van het controleteam zullen het rapport toelichten en vragen beantwoorden. Het verslag wordt om 17.00 uur die dag openbaar gemaakt op de website van de Europese Rekenkamer.

lees ook

Tien havens volstaan om scheepvaart te vergroenen

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.