elektrisch rijden
Power supply for electric car charging electric car charging station close up of the power supply - (Beeld: Adobe Stock)

Forse belastingstijging voor bedrijfswagens op diesel en benzine door toename elektrische modellen

Door het groeiend aantal elektrische bedrijfswagens, zakt de grens voor het voordeel op het privégebruik van de wagen. Daardoor kan de extra belasting oplopen tot meer dan honderd euro per jaar.

Meer dan een kwart van de nieuwe bedrijfswagen rijdt elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Renta, de federatie van leasingbedrijven, in Het Nieuwsblad. De groei van elektrische wagens heeft grote gevolgen voor wie nog met een exemplaar op diesel of benzine rijdt. Eigenaars van dergelijke bedrijfsauto’s zullen meer belastingen moeten betalen, tot honderden euro’s per jaar zelfs.

Privévoordeel

“De fiscus beschouwt een bedrijfswagen die je privé mag gebruiken als een voordeel waarop je belastingen moet betalen”, zegt Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta. “Om in te schatten wat dat voordeel dan precies waard is, maakt ze een berekening op basis van drie factoren: de catalogusprijs van de auto, hoe oud de auto is en hoeveel CO2 die uitstoot. Ligt dat boven de gemiddelde uitstoot van alle auto’s die in het afgelopen jaar in België zijn ingeschreven, dan betaal je meer.”

Het is die laatste factor die fel verandert omdat er meer plug-in hybrides en elektrische auto’s bijkomen. Daardoor zakt het gemiddelde. De referentie-uitstoot lag in 2020 op 111 gram per kilometer, voor 2023 is dat nog 82. Het Nieuwsblad maakte de berekening voor een populaire bedrijfsauto, de Skoda Octavia Combi. Het voordeel voor die wagen is gestegen van 160 naar 182 euro per maand. Omdat de werknemer voor de helft wordt belast, betekent dat jaarlijks een netto stijging van 120 euro.

lees ook

Groene fiscaliteit: hoe kan de overheid aanzetten tot duurzame mobiliteit?

Fiscale straf groter

Wie rijdt met een elektrische of hybride wagen, blijft het minimumtarief betalen. De toename van de elektrische auto’s zal de uitstootgrens blijven verlagen. Dat impliceert dat wie met een benzine of dieselwagen rijdt, de belastingen zal blijven zien stijgen. De fiscus maakt namelijk jaarlijks de herberekening. “In de nieuwe bestellingen van bedrijfswagens is het aandeel volledig elektrisch nu 26 à 27 procent”, aldus Van Gool. “Als je uitgaat van 20.000 bestellingen per maand, dan komen er 6.000 elektrische wagens elke maand bij.”

Toch is het niet zo dat elke werknemer met een bedrijfswagen nu plots overschakelt op een mobiliteitsbudget. Wie een bedrijfswagen inruilt, kan aanspraak maken op zo een budget om een fiets te leasen en een abonnement op het openbaar vervoer te nemen. Dat percentage lag in 2021 nog onder de één procent. Volgens Sylva De Craecker van HR-dienstenbedrijf Acerta stijgt dat percentage. Dit jaar zou 2,8 procent van de werknemers zo een mobiliteitsbudget hebben genomen. Het toont tegelijk aan dat mensen niet echt graag afstappen van het gegeerd geschenk dat een bedrijfswagen nog altijd is.

Afbouw fiscaal gunstregime

Vanaf 1 januari start de geleidelijke afbouw van het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagen. De benzine- en dieselkosten van plug-inhybrides die vanaf 1 januari 2023 zijn gekocht, gehuurd of geleaset zijn nog maximaal voor 50 procent aftrekbaar. Het is de eerste stap in het plan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om zoveel mogelijk elektrische auto’s op de baan te krijgen.

“Voor diesel en benzine wordt het fiscaal voordeel stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2026 geldt de aftrekbaarheid alleen nog voor emissieloze wagens. Voor bedrijfswagens die pas na 1 juli 2023 zijn aangekocht stijgt bovendien de CO2-solidariteitsbijdrage”, aldus de minister. Hoeveel die stijging inhoudt, hangt af van het brandstoftype en de CO2-uitstoot van de wagen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.