warmtepomp

Frixis: ‘Nieuwe Europese wetten brengen energietransitie in gevaar’

De milieucommissie van het Europees Parlement is van plan een snel en streng verbod op een aantal veelgebruikte koudemiddelen te leggen. Voor veel van deze koudemiddelen, aanwezig in koel-, airco- en verwarmingsinstallaties, bestaat echter nog geen passend alternatief. 

Koel-, airco– en verwarmingsinstallaties (ook wel warmtepompinstallaties) bevatten koudemiddelen. Deze gassen doorlopen een chemisch proces dat ervoor zorgt dat de installatie koelte of juist warmte afgeeft. Het merendeel van deze (kleine) installaties bevat synthetische koudemiddelen, beter bekend als F-gassen. In het kader van de Green Deal wil het Europees Parlement deze gassen verbieden. 

In een eerder voorstel voor de wetgeving zou het verbod op nieuwe en bestaande installaties met dergelijke koudemiddelen eerst nog geleidelijk ingevoerd worden. In werkelijkheid kiest Europa nu voor een snel en quasivolledig verbod tegen 2028. 

Volgens Frixis, de Belgische vereniging voor koude- en luchtbehandeling, brengen deze nieuwe europese regels de energietransitie in gevaar. Eind deze maand stemt het Europese Parlement over het voorstel. Als het aan Frixis ligt, zouden onze Belgische Europese parlementsleden deze kans moeten aangrijpen om de wetgeving bij te sturen naar een evenwichtig voorstel. 

Wetgeving ondermijnt doelstellingen om CO2-neutraal te worden

Niet elke installatie of toepassing is geschikt om te werken met natuurlijke koudemiddelen. Als het voorstel zoals het nu op tafel ligt goedgekeurd wordt, moeten we voor deze bestaande installaties en toepassingen teruggrijpen naar fossiele of directe elektrische verwarming. Dit heeft een averechts effect op de Europese doelstellingen om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te worden.

lees ook

160 circulaire bouwprojecten dankzij Green Deal Circulair Bouwen

Volgens Frixis is de technologische evolutie met zijn huidige installaties nog lang niet klaar om zo snel uit te faseren als in de nieuwe wet wordt voorgesteld. Het proces van de tekentafel tot aan het plaatsen van een installatie of warmtepomp bij een eindgebruiker duurt meerdere jaren. Bovendien bestaat er voor veel (kleine) installaties nog geen alternatief. Deze installaties zouden met de wetgeving in het gedrang komen. 

Verder pleit Frixis dat F-gas onschadelijk is, zolang het niet vrijkomt in de atmosfeer. De vereniging stelt dat de nadruk eerst moet komen te liggen op een goede montage door gecertificeerde vakmensen, zodat lekken worden voorkomen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.