Geothermie, of aardwarmte, begint steeds populairder te worden als milieuvriendelijke energiebron. Zowel bij residentiële als niet-residentiële nieuwbouw of renovatiewerken. Je kan de energiebron in principe overal op aarde ontginnen, maar niet elke locatie is daarvoor geschikt.
Wat houdt geothermie precies in, hoe werkt het en hoever staan we in België? We leggen deze vragen voor aan Michiel Blocken. Hij is Energy Efficiency Manager bij The Energy Circle. The Energy Circle is onderdeel van Democo Group, een groep van vijf bouwgerelateerde bedrijven met alle nodige ervaring en expertise om projecten te ontwikkelen, te bouwen, te verduurzamen, af te werken, te beveiligen en te onderhouden.
Open of gesloten
Geothermie maakt gebruik van warmte uit de aardbodem om gebouwen te verwarmen of te koelen. Daarbij spelen warmtepompen een cruciale rol. “Geothermie is een systeem waarbij de ondergrond fungeert als bron,” legt Blocken uit. “We halen energie uit de bodem om warmtepompen op een zo efficiënt mogelijke manier te laten werken en eventueel ook gebouwen passief te laten koelen.”