Techbedrijf Google heeft nieuwe acties aangekondigd in hun transitie naar hernieuwbare energietechnologieën. De verwachting is om in de komende jaren tot 90 procent koolstofvrije energie te bereiken in Nederland, Italië en Polen. België moet het stellen met ‘slechts’ 85 procent. Die mijlpalen moeten gehaald worden als resultaat van verschillende stroomafname-overeenkomsten (PPA’s) die de voorbije zes maanden zijn afgesloten. Die moeten meer dan 700 megawatt aan schone energie, waaronder het grootste offshore windproject in Nederland.
De Nederlandse datacenters en kantoren van Google zullen nog dit jaar tot 90 procent draaien op hernieuwbare energie. Om dat doel te bereiken lanceert Google één van hun grootste offshore windprojecten tot nu toe. De techgigant ondertekende PPA’s met Crosswind&Ecowende Consortia. Dat zijn joint ventures tussen energiebedrijven Shell en Eneco, om 478 megawatt aan koolstofvrije energiecapaciteit te ondersteunen met twee nieuwe offshore windparken: HKN V en HKW VI. Die overeenkomsten ondersteunen de ontwikkeling van deze subsidievrije offshore windparken die ongeveer zes procent van het jaarlijks Nederlands energieverbruik moeten vertegenwoordigen.
Koolstofvrije energie in Europa
Het ultieme doel van Google is om tegen 2030 enkel nog koolstofvrije energie te gebruiken. Om die doelstelling te bereiken, zijn verschillende energie-oplossingen nodig. Daarom kondigt Google, naast de PPA’s in Nederland, ook bijkomende inspanningen aan in Italië, Polen en België. In ons land gaat het om twee PPA’s die, volgens de schatting van Google zelf, zullen helpen om de datacenters en kantoren dit jaar op lokale basis met 85 procent koolstofvrije energie (per uur) te laten draaien. “Met deze PPA’s helpen we 11 nieuwe onshore windparken, ontwikkeld door Asparavi en Luminus, op het net aan te sluiten voor een totale capaciteit van 84 megawatt”, aldus Google.
lees ook
Google wil datacenter in Saint-Ghislain verder (water)verduurzamen
De techgigant ziet de werken als onderdeel van een groter geheel. “Deze inspanningen maken deel uit van ons streven om de elektriciteitssystemen in de wereld sneller koolstofvrij te maken. We blijven onze grenzen verleggen, nieuwe ideeën testen en samenwerken met anderen om de energiesector wereldwijd te transformeren. Zo hebben we een aantal niet dringende computertaken verplaatst naar andere tijden en locaties, om het lokale elektriciteitsnet niet meer dan nodig te belasten. De maatregelen hebben geen gevolgen voor de Google-diensten die mensen elke dag gebruiken”, besluit Google.