In alle sectoren leveren steeds meer bedrijven grote inspanningen om conform de milieu-, sociale en welzijnswetgeving te werken. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is hierbij een belangrijk hulpinstrument. In dit artikel zetten we twee Limburgse bedrijven in de kijker die zich via het ondertekenen van het VCDO engageren om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te realiseren.
ISOLA: van isolatie- naar energiebedrijf
Van isolatie tot volledige vloeropbouw, van klimaatsystemen tot sanitair… Het Tongerse bedrijf Isola is van vele markten thuis. Van oorsprong een isolatiebedrijf, gaat deze ambitieuze speler de laatste jaren steeds meer voor een duurzame aanpak. Voor CEO Kim Strauven, die in 2018 aan boord kwam, zit duurzaam ondernemen in het DNA van het bedrijf: “De kiem van deze aanpak zit in ons circulaire aanbod van thermisch en akoestisch isolerende oplossingen voor vloeren met ons 100 procent ecologisch recyclageproduct Thermogran. Op basis van onze missie ‘Create your comfort’ ontzorgen we onze klanten tijdens de volledige vloeropbouw, van isolatie tot afwerking.”
Brede waaier van duurzame oplossingen
De coronacrisis doet de marktvraag naar comfortabel wonen en meer levenskwaliteit enorm toenemen. Isola speelt hierop in door expertise en oplossingen in huis te halen die klanten hierbij helpen. Kim Strauven:: “In 2019 namen we een bedrijf over dat vloerverwarming en zonnepanelen installeert. Daarnaast blijven we innoveren in onze producten, zoals een nieuwe samenstelling van onze chape, waardoor we 30 procent minder water verbruiken. Op die manier slagen we erin om onze klanten de winnende combinatie van comfortabel en energiezuinig wonen aan te bieden. We zetten ook hard in op de nieuwste generatie energiezuinige verwarmingssystemen en airco’s.”
Op weg naar ‘energie as a service’
Op die manier groeit Isola steeds meer uit tot een performant energiebedrijf, tot en met de installatie van thuisbatterijen, laadpalen en zonnepanelen in een slimme woning. Kim Strauven licht toe: “De stijgende energieprijzen zorgen er mee voor dat de grootste sceptici overtuigd raken van het belang van alternatieve energie. Op termijn willen we uitgroeien tot een toonaangevende aanbieder van ‘energy as a service’. De toekomst voor Isola ziet er veelbelovend uit!”
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen als kompas
Samen met haar collega’s is Kim erg trots op de huidige realisaties. En dat wil het bedrijf ook maximaal communiceren aan zijn stakeholders. Kim Strauven: “Het VCDO is voor ons een zeer goede leidraad om op een structurele manier na te denken over kleine en grote duurzame initiatieven. Een dergelijke denkoefening zet alle neuzen in dezelfde richting. Binnen de brede waaier van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN focussen we op een goede gezondheid en welzijn voor medewerkers, betaalbare en duurzame energie, bewust omgaan met water, eerlijk werken, economische groei – waarbij we diverse goede doelen steunen – en de opbouw van partnerships om gezamenlijke doelstellingen te bereiken.”
CARGLASS: duurzaamheid als rode draad door bedrijfsbeleid
Ook bij Carglass België staat duurzaam en ethisch ondernemen al jaren hoog op de agenda. Van liefdadigheid tot ergonomisch werken, management en medewerkers trekken aan hetzelfde zeel om duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de praktijk om te zetten. En ook hier fungeert het VCDO als leidraad. Jelle Bonroy en Dirk Lamin zetten als preventieadviseurs enkele acties in de kijker.
Prioriteit voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
Dirk Lamin schetst het kader waarin het bedrijf actief is: “Carglass België is een onderdeel van de internationale Belron-groep. Binnen de groep primeren duurzame waarden als respect, eerlijkheid en solidariteit, met bijzondere aandacht voor hoe we omgaan met onze stakeholders en welke inspanningen we leveren voor milieu en klimaat.” Jelle Bonroy vult aan: “Vanuit zowel ons distributiecentrum in Bilzen als onze fittingdivisie willen we het verschil maken in maatschappelijk verantwoord ondernemen, mee gebaseerd op de VN-doelstellingen.”
Praktijkvoorbeelden bij de vleet
Aan voorbeelden geen gebrek. Dirk Lamin en Jelle Bonroy sommen enkele opvallende duurzaamheidsacties op. “Via het gebruik van dagkoepels, ledverlichting en zonnepanelen beperken we de milieu-impact van onze gebouwen. Idem voor transport – via binnenscheepvaart – en duurzaam vervoer bij onze medewerkers. Verpakkingsmateriaal wordt zoveel mogelijk vermeden of gerecycleerd. Kapotte ruiten halen we in onze filialen op via reverse logistics, om te laten recyleren tot nieuwe glastoepassingen en ook glasgruis, dat verwerkt wordt in glasfoamisolatie. Ook voor het welzijn van onze medewerkers gaan we tot het uiterste, met oog voor ergonomische en veilige werkomstandigheden. Sinds 2012 werken we trouwens ook samen met Limburgse maatwerkbedrijven die ons vakkundig bijstaan in de handling van pakketten.”
Tweejaarlijkse audit: geslaagd met grote onderscheiding
Ze zijn allebei erg trots op de uitstekende resultaten die Carglass haalt op een tweejaarlijkse audit door Ecovadis, een onafhankelijk kwaliteitslabel voor duurzaam en sociaal beleid. “In 2017 en 2019 behaalde ons bedrijf een Gold-rating en in 2021 zelfs een Platinum-score! Als gevolg hiervan mag Carglass zich wereldwijd bij de 1% beste bedrijven rekenen op het vlak van arbeids-en mensenrechten, ethiek, duurzame inkoop en milieu.”
VCDO houdt iedereen bij de les
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is voor Carglass een uitstekend instrument om iedereen binnen de onderneming bij de les van duurzaam ondernemen te houden. Dirk Lamin: “Het VCDO is voor ons een ideale tool om alle duurzame initiatieven te verzamelen en te beoordelen. Het spoort ons ook aan om verder na te denken over toekomstige projecten. We blijven hard werken om onze kernwaarden waar te maken!”