Het aantal banen in hernieuwbare energie is in 2023 gestegen tot 16,2 miljoen. Dat is de sterkste stijging ooit op één jaar tijd. Bijna de helft van al die jobs gaan naar Chinezen.
Volgens het zopas verschenen jobrapport van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) weerspiegelt de sterke groei van groene banen de toegenomen capaciteit voor hernieuwbare energie en die van de productie van apparatuur.
Het rapport toont wel aan dat die 16,2 miljoen banen (2,5 miljoen banen meer dan een jaar ervoor) niet altijd mooi verdeeld zijn over de verschillende continenten: bijna twee derde van de nieuwe zonne- en windenergiecapaciteit wordt in 2023 gerealiseerd in China.
China koploper
In China hebben dan ook maar liefst 7,4 miljoen mensen een baan in hernieuwbare energie – goed voor 46 procent van het wereldwijde totaal. De Europese Unie (EU) volgt met 1,8 miljoen banen en Brazilië neemt de derde plaats met 1,5 miljoen banen. De Verenigde Staten en India hebben elk bijna een miljoen mensen aan het werk in de hernieuwbare energie.
De snelst groeiende sector wat betreft nieuwe banen is die van de fotovoltaïsche zonnepanelen, gevolgd door vloeibare biobrandstoffen en pas daarna waterkracht en windenergie. Brazilië heeft wereldwijd het meeste mensen actief in biobrandstoffen.
In de windsector blijven China en Europa dominant. Als leiders in de productie van windturbines en installaties droegen zij respectievelijk 52 en 21 procent bij aan het wereldwijde totaal van 1,5 miljoen banen.
lees ook
Aantal jobs in hernieuwbare energie voorbije decennium verdubbeld
Afrika nog veel potentieel
Ondanks een enorm potentieel is Afrika maar goed voor een klein deel van de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie. In 2023 waren slechts 324.000 mensen op het continent actief binnen de hernieuwbare energie.
Volgens het rapport zou Afrika, dat dringend behoefte heeft aan betrouwbare en duurzame energie, meer kunnen kijken naar decentrale oplossingen voor hernieuwbare energie (DRE): autonome systemen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
Ook het wegnemen van obstakels die vrouwen belemmeren om deel te nemen aan groene arbeid, zou kunnen resulteren in betere lokale economieën en meer gelijkheid op vlak van energie.
Opleiden en herscholen
“Het verhaal van de energietransitie en de socio-economische voordelen mag niet over één of twee regio’s gaan”, zegt Francesco La Camera, directeur-generaal van IRENA. “Als we allemaal onze gezamenlijke belofte willen nakomen om de hernieuwbare energiecapaciteit tegen 2030 te verdrievoudigen, moet de wereld een tandje bijsteken en gemarginaliseerde regio’s steunen met onder meer financiële middelen.”
La Camera en zijn collega van de ILO wijzen ook op de noodzaak van grotere diversiteit van het personeelsbestand en gendergelijkheid. Vrouwen vertegenwoordigen al 32 procent van de totale beroepsbevolking in de sector duurzame energie, maar dat kan volgens hen nog beter.
“Investeren in onderwijs, vaardigheden en training helpt om alle werknemers uit fossiele brandstofsectoren te herscholen. Verder dienen gender- en andere ongelijkheden aangepakt te worden”, zegt Gilbert Houngbo, directeur-generaal van de ILO.