In Wolvertem kreeg een voormalig klooster en schoolsite een tweede leven als cohousingproject De Okelaar. Het project past de principes van biophilic design toe, waarbij de band tussen mens en natuur centraal staat in de architecturale keuzes.
Biophilic design verbindt mens en natuur
De basis van biophilic design ligt in de biofiliehypothese van bioloog Edward Wilson. Die stelt dat mensen van nature een verbondenheid voelen met andere levende wezens. Architect Stephen Kellert vertaalde deze visie naar het ontwerp van gebouwen en ruimten. Door natuurlijke elementen zoals licht, planten, water en organische materialen een prominente plaats te geven in het ontwerp, ontstaat een omgeving die zowel fysiek als mentaal welzijn bevordert.
Cohousing De Okelaar is een concreet voorbeeld van hoe biophilic design vorm krijgt in de praktijk. In het project werden 23 wooneenheden en een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd in een herbestemd klooster en twee voormalige schoolgebouwen. De bewoners, samen met architect Maarten Martens, maakten bewuste ecologische keuzes in materialen en technieken.
Zo werd petrochemie vermeden en gebruikten ze leempleister op basis van kalk, stro en klei voor de buitengevels. Binnen werden ook leempleisters gebruikt voor een warme, natuurlijke afwerking. Groendaken op hellende daken van 45° en gevelbegroeiing met klimop maken deel uit van het project. Die laatste biedt volgens mede-initiatiefnemer Joost Callebaut niet alleen thermische isolatie, maar draagt ook bij aan geluidsdemping en biodiversiteit.
lees ook
VUB-ingenieurs experimenteren met textiel gewapend beton
Natuurlijke materialen en structuren
In het interieur werden levende bomen geïntegreerd, onder andere rond een buitentrap. Verschillende houtsoorten zoals eik, lariks, robinia en ceder zijn op functionele wijze toegepast, afhankelijk van hun eigenschappen. Zo wordt cederhout bijvoorbeeld gebruikt voor de afwerking van natte ruimtes.
Het project laat zien hoe eco-architectuur verder gaat dan energiezuinig bouwen. Door op een doordachte manier gebruik te maken van natuurlijke elementen en materialen, ontstaat niet alleen een duurzame leefomgeving, maar ook een plek die de gezondheid en het welzijn van de bewoners ondersteunt.
Cohousing De Okelaar toont aan dat bouwen met de natuur mogelijk is binnen een hedendaagse woonvorm. Door onze omgeving zo te ontwerpen dat ze onze aangeboren behoefte aan natuur vervult, bouwen we niet alleen voor vandaag, maar ook voor de generaties die volgen.
lees ook