Het Europees Parlement heeft beslist dat, vanaf 2026, minstens om de 60 kilometer laadpalen moeten staan op de belangrijkste Europese snelwegen. Twee jaar later moet dat het geval zijn voor de helft van het Europese wegennetwerk.
Minstens om de 60 kilometer moet je vanaf 2026 een laadpaal vinden voor de elektrische wagen, op de belangrijkste Europese snelwegen. Die laadpalen zullen een vermogen van minstens 400 kW moeten hebben. Twee jaar later moeten ze zelfs minstens 600 kW halen, weet persbureau Belga. Chauffeurs van elektrische vrachtwagens moeten nog tot 2031 wachten om ook elke 60 kilometer laadpalen aan te treffen. Tegen die tijd moeten er langs de Europese hoofdsnelwegen ook om de 200 kilometer waterstoftankstations te vinden zijn.
Infrastructuur
De nieuwe wetgeving moet eventuele hinderpalen voor de massale overstap naar elektrisch rijden uit de weg nemen. Dat beseft ook Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit). Zij keurde mee het politiek akkoord over nieuwe regels voor infrastructuur voor alternatieve brandstoffen definitief goed. Dat akkoord werd in maart al met de Europese Raad bereikt. Het Europees Parlement keurde de wetgeving met grote meerderheid goed (514 stemmen voor, 52 tegen en 74 onthoudingen). “Deze regel zorgt ervoor dat je in de toekomst overal in de EU je elektrische auto kan opladen”, aldus Van Brempt.
Het ontbreken van de nodige infrastructuur is logischerwijze één van de grote hinderpalen die een massale overstap tegenhouden. Maar ook de relatief hoge prijs van de wagens zelf speelt een rol. Daarom wil Van Brempt dat er samen met de sector op zoek wordt gegaan naar oplossingen om meer betaalbare en kleinere elektrische wagens op de markt te brengen. Er zal ook transparantie moeten komen over de prijs van de geleverde elektriciteit. Aan de Europese Commissie wordt gevraagd een databank op te zetten die consumenten informeert over de alternatieve brandstoffen, en meer bepaald over de beschikbaarheid, wachttijd en prijs bij verschillende stations.
Laadpunten in Vlaanderen
Vlaanderen telt op dit moment al ruim 25.000 laadpunten, liet minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vorige week weten. Tegen 2025 moeten dat er 35.000 zijn, met (snel)laadpunten om de 25 km langs de snelwegen en grote verkeersassen. “Dat is een goede zaak”, aldus Kathleen Van Brempt. “Al telt naast de kwantiteit ook de kwaliteit. Vlaanderen zal er moeten op toezien dat al die infrastructuur ook toegankelijk is en de prijs voor het opladen correct en transparant blijft.”
lees ook
Onderzoek van ALD Automotive: België scoort goed op het vlak van elektrisch rijden
In dezelfde lijn besliste het Europees Parlement en de lidstaten alvast dat de toegankelijkheid van laadpalen beter moet. “De mikmak aan laadkaarten en abonnementsformules moet stoppen. In de toekomst moet je bij openbaar toegankelijke laadstations altijd kunnen betalen met je bankkaart. Die laadstations zullen ook voor elk type wagen toegankelijk moeten zijn”, besluit Van Brempt.