Carbon Equity, het Nederlandse platform voor investeringen in private equity-klimaatfondsen, breidt uit naar België. Investeren in klimaattechnologiefondsen is in ons land vooral weggelegd voor institutionele investeerders. Nu maakt Carbon Equity dat ook mogelijk voor particuliere beleggers. Het platform gelooft dat echte klimaat-impact hand in hand kan gaan met een goed financieel rendement.
Belgen houden van duurzaam beleggen, aldus het persbericht van Carbon Equity. Volgens een studie van ERSIS zit al 51 procent van het Belgisch vermogen in duurzame beleggingen. Een onderzoek van Deutsche Bank stelt dat Belgen graag investeren in duurzame fondsen die een positieve impact hebben. Carbon Equity wil (ook) particuliere beleggers de kans bieden om te investeren in klimaattechnologie. Dat doet het door kapitaal te bundelen en te investeren in de beste venture capital- en private equity-fondsen. Via deze fondsen investeer je dan samen met topexperts in niet-beursgenoteerde bedrijven, van start-ups tot gevestigde waarden in klimaattechnologie.
Positieve impact
CEO en medeoprichter Jacqueline van den Ende werkte jaren op het hoogste niveau in de financiële wereld, maar miste de positieve impact van investeren. “Ik stelde me de vraag: ‘Hoe kan je met je kapitaal het meeste impact maken?’ Dat is niet via beleggen op de beurs. Je koopt namelijk een aandeel van iemand anders. Er komt dus geen extra geld in het bedrijf om bijvoorbeeld nieuwe innovaties te ontwikkelen. Met een euro die je investeert in een start-up of scale-up maak je veel meer impact, omdat je rechtstreeks de groei van zo’n bedrijf stimuleert. Met één investering geef je een boost aan 150 tot 250 veelbelovende start-ups en scale-ups in klimaattechnologie.”
Carbon Equity wil meer mensen toegang geven tot de beste klimaatfondsen. “Investeren in kleine, impactvolle bedrijven was tot nu toe niet weggelegd voor de meeste particuliere beleggers. Normaal heb je ongeveer 5 miljoen euro nodig om te kunnen investeren in klimaat gerelateerde private equity-fondsen. Via Carbon Equity kan je als particulier al vanaf 100.000 euro investeren in de beste klimaatfondsen.” Door investeren in klimaattechnologie toegankelijker te maken, wil Carbon Equity de klimaattransitie versnellen.
Succes in Nederland
De aanpak loont blijkbaar in Nederland. Twee jaar na de oprichting kan Carbon Equity investeerden 550 beleggers al ruim 160 miljoen euro in klimaattechnologie. Ze beleggen in private, impactvolle bedrijven die innovaties op het vlak van klimaattechnologie op de markt brengen. “Voor échte impact op het klimaat moeten we het daar zoeken. Tussen 70 en 80 procent van de klimaatoplossingen bestaan al, maar missen nog kapitaal om te groeien. Denk aan groener staal, CO2-vrij cement, duurzamere batterijen voor energieopslag, plantaardig vlees, elektrisch rijden en 101 andere technologieoplossingen om tot een net-zero uitstoot te komen.”
lees ook
‘Meer investeringen en verenigde inspanning nodig om klimaatdoelstellingen te halen’
Het is een misverstand dat investeren in klimaattechnologie niet zeer rendabel kan zijn. Recente data van de investeringsdatabase van Cambridge Associates laten zien dat klimaattechnologie minstens zo rendabel kan zijn als andere venture capital en private equity investeringen. Carbon Equity beoogt een jaarlijks rendement van 10-15 procent over de looptijd van haar investeringen te realiseren. De ambitie van Carbon Equity ligt hoog: binnen 5 jaar wil het een kapitaal van 1 miljard euro ophalen bij 5.000 investeerders. Om die ambitie waar te maken, gaat de start-up nu voor het eerst over de grens. In België mikt Carbon Equity op 200 miljoen euro tegen 2026. Na België wil Carbon Equity zich richten op Zweden, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en later ook de VS.