Wil je je huis verduurzamen? Dan ben je waarschijnlijk druk bezig met je tuin vergroenen, zonnepanelen aanleggen of misschien een regenton gebruiken voor het verzamelen van water als het langdurig regent, zodat je het kunt gebruiken als het droog is.
Ook isoleren is belangrijk om te verduurzamen, net zoals het installeren van een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Al deze toepassingen helpen enorm om je woning duurzamer en klaar voor de toekomst te maken. Toch vergeten we vaak een belangrijk onderdeel van een duurzaam huis: duurzame lampen. Hieronder lees je waarom je duurzame woning niet meer zonder ledverlichting kan.
Je bespaart niet alleen het milieu, maar ook veel geld
Ledlampen zijn enorm energiezuinig. Die energiezuinigheid van ledlampen heeft een bijkomend voordeel: het maakt deze vorm van je huis verlichten naast duurzaam ook voordelig. Op Ledinbouwspotsleds.be kun je meer lezen over de kostenbesparing hiervan. Deze kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
Ledlampen zijn milieutechnisch en kostentechnisch de beste oplossing voor je energiezuinige woning. Ledverlichting laat zien dat besparen op energie ook besparen op je portemonnee betekent. Soms denken mensen dat ledlampen duur zijn, omdat ze meer kosten in de winkel, maar je moet je bedenken dat de aanschafwaarde er al snel uit is als ze minder verbruiken dan andere lampen.
Ledlampen besparen geld doordat ze veel langer meegaan dan andere lampen. Dat komt omdat ze nauwelijks warm worden en niet doorbranden zoals halogeen- of gloeilampen. Daarnaast kun je met het vervangen van bijvoorbeeld een paar halogeenspotjes in je woning door ledinbouwspots zomaar honderden euro’s per jaar besparen.
Bij licht maken met warmte gaat veel energie verloren, waardoor de ledlamp dus een stuk energiezuiniger is.
Een voorbeeld om dit duidelijk te maken: tien ledlampen kosten maar zo’n vijftien euro per jaar aan energie, terwijl halogeenspotjes al snel op een bedrag van meer dan 250 euro komen. Op die manier heb je de aanschafwaarde van meer dan 100 euro voor de ledlampen er dubbel en dwars uit na die periode, en dan gaan de lampen ook nog eens veel langer mee, waardoor je in de komende vijftien jaar waarschijnlijk geen nieuwe lampen meer hoeft te kopen en nog meer kosten bespaart op energie.
Ledlampen hebben het beste energielabel
Ledlampen worden gezien als de meest duurzame lampen. Van de Belgische overheid krijgen ze energielabel A of B voor professionele lampen of C en D voor sommige lampen voor huishoudelijk gebruik. Deze energielabels zijn sinds 2021 nieuw, want hiervoor hadden we ook energielabels zoals A of A+. De meeste lampen of apparaten zijn de laatste jaren zo energiezuinig geworden dat veel van deze objecten in de A-categorie begonnen te vallen. Dat maakte het voor consumenten lastiger om energielabels met elkaar te vergelijken. Door weer A tot en met G te gebruiken, is het nu weer makkelijker om bijvoorbeeld lampen met elkaar te vergelijken.
Let er wel op dat je ledlampen met andere spaarlampen vergelijkt met het nieuwe energielabel, al blijft de ledlamp altijd de zuinigste keuze. Dat komt doordat de ledlamp niet meer warmte gebruikt om licht te maken, maar puur elektriciteit. Bij licht maken met warmte gaat veel energie verloren, waardoor de ledlamp dus een stuk energiezuiniger is. Om je even een beeld te geven: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp, terwijl een spaarlamp maar 80% zuiniger is en halogeen zelfs maar 30% zuiniger.
Zoek je een heel duurzame lamp? Let dan bij je aankoop naast het energielabel ook op het zogenoemde energieverbruik per 1000 branduren
Zoek je een heel duurzame lamp? Let dan bij je aankoop naast het energielabel ook op het zogenoemde energieverbruik per 1000 branduren, dat kan namelijk een enorm verschil maken in de zuinigheid. Lumen en watt zeggen in principe niet veel meer over de energiezuinigheid bij ledlampen. Lumen geeft aan hoe fel een lamp schijnt, terwijl watt het stroomverbruik weergeeft.
Ledlampen besparen je enorm veel energie doordat ze minder verbruiken, maar ook langer meegaan. Zo brandt een ledlamp doorgaans zo’n vijftien jaar. Veel andere lampen branden veel sneller door. In die vijftien jaar heeft de ledlamp minder energie verbruikt dan andere lampen, maar doordat je de andere lampen ook een aantal keren moest vervangen, bespaar je ook op grondstoffen voor de productie van lampen of het verwerken van oude lampen in de afvalstroom. Het mag voor zich spreken dat ook dit aanzienlijk de duurzaamheid van ledverlichting stimuleert.
Slimme ledlampen kunnen nóg energiezuiniger zijn
Ledlampen zijn de lampen van de toekomst. Ledverlichting bespaart energie en geld en ze geven tegenwoordig een mooi warm licht, als je dat prettig vindt. Ledlampen zijn allang niet meer alleen maar koel en kil. Ze hebben niet meer die sfeer alsof je in de wachtkamer van de tandarts zit of op een ongezellig kantoor. De lichtkleur van een ledlamp wordt bepaald door de Kelvinwaarde: een lage waarde (2700K) geeft warm licht. Dit is ideaal voor woonruimtes.
Een hogere waarde (4000K) geeft koeler licht. Dit is dan weer geschikt voor werkruimtes. Het is overigens niet zo dat een warme lamp meer energie bespaart omdat deze minder licht geeft. Dat werkt niet op die manier voor een ledlamp, vanwege de werking zonder warmte. Wat wel energie kan besparen, is efficiënt gebruik van koeler licht. Zo kan een felle lamp in je werkruimte aanzienlijk besparen doordat je effectief meer ziet met gebruik van slechts één lamp.
De lichtkleur van een ledlamp wordt bepaald door de Kelvinwaarde.
Veel huiseigenaren maken ook effectief gebruik van slimme ledverlichting om hun woning nog aangenamer te maken. Maar wist je dat dit ook energie kan besparen? Dimbaar ledlicht bestaat tegenwoordig en kun je op een klassieke manier aansluiten met een dimmer op de muur of via een app met een zogenoemde bridge.
Door te kiezen voor ledlampen zorg je al voor een energiezuinige oplossing, maar je kunt nog meer besparen door te kiezen voor slimme ledlampen die je niet bedient met verschillende losse dimmers op de muur, maar via zo’n geschakeld systeem met een bridge. Op die manier bespaar je op de energie die de dimmer verbruikt, omdat je via de app meteen de juiste lichtstand kunt instellen. Bovendien zijn veel smart ledlampen nog energiezuiniger ontworpen dan gewone ledlampen.
Je kunt ook makkelijker je lampen uitschakelen als ze bijvoorbeeld boven nog branden, want je schakelt de lampen simpel uit via één druk op de knop in je app op je smartphone of tablet.