Kweekvlees uit het lab krijgt groen licht in VS. Volgt Europa?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het licht op groen gezet voor de productie van kippenvlees in een lab. Dit zet de deur open naar een nieuw tijdperk op het vlak van voeding.

Voedseltechnologiebedrijf Upside Food uit Californië heeft met succes de strenge veiligheidsbeoordeling afgerond die de FDA oplegt voor een product op de markt mag komen. Kippenvlees dat bij hen wordt gekweekt in het laboratorium is volgens de dienst dus net zo veilig als conventionele kip. Het voedselagentschap zei bij de resultaten dat het “geen verdere vragen heeft over de conclusie rond de veiligheid”.

Reuzenstap

Op een definitieve goedkeuring voor de effectieve verkoop van het gekweekte vlees van Upside Food, is het nog even wachten omdat FDA stelt dat ook de faciliteit waar het wordt gemaakt moet voldoen aan de vereisten van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) en de FDA.

Toch is de goedkeuring rond de veiligheid een mijlpaal, en een reuzenstap in de richting van de commerciële ontwikkeling van laboratoriumvlees. Bovendien gaat het hier over een van de grootste voedselmarkten ter wereld.

“Deze historische mijlpaal zal de weg vrijmaken voor consumenten om toegang te krijgen tot deze producten in restaurants en winkels in het hele land”, reageert Good Food Institute Europe (GFI Europe) in een verklaring.

Vlees uit het lab

Gekweekt vlees is hetzelfde als rundvlees, varkensvlees, kip of zeevruchten zoals we dat vandaag kennen. Het is echter gekweekt in een groeimedium, vergelijkbaar met de fermentoren die worden gebruikt bij het bierbrouwen. Er komen dus geen echte dieren aan te pas.

De groei van labvlees is vergelijkbaar met het kweken van planten uit stekken in een kas, die zorgt voor warmte, vruchtbare grond, water en voedingsstoffen. Bij kweekvlees wordt een staal van cellen van een dier afgenomen dat vervolgens gaat groeien in een fermentor. Op dat moment start een vergelijkbaar proces dat normaal gezien in een dier plaatsvindt: er worden warmte, water en basisvoedingsstoffen geleverd die nodig zijn om vlees te produceren. Het resultaat is vlees dat qua voedingswaarde identiek is aan conventioneel geproduceerd vlees, maar op een duurzamere manier.

Onderzoek in Europa

Dierlijke landbouw veroorzaakt vandaag 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen – gelijk aan alle vliegtuigen, vrachtwagens, auto’s, treinen en schepen op aarde. De wereldwijde vraag naar vlees zal naar verwachting tegen 2050 bijna verdubbelen.

GFI Europa hoopt dat de aankondiging van de FDA ook in Europa een en ander in een stroomversnelling zal brengen. Volgens de organisatie zijn in Europa meer dan dertig voedselorganisaties bezig met onderzoek naar de ontwikkeling van kweekvlees.

Volgens een recent onderzoek is er ook veel potentieel in Europa: 65 procent van de Spanjaarden, 55 procent Italianen, 57 procent Duitsers en een derde van de Fransen geven aan dat ze bereid zijn om kweekvlees te kopen als het beschikbaar wordt in Europa.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.