Zon en servers: lokale productie met hulp van zonlicht

Lenovo bouwde tijdens Covid een grote nieuwe fabriek in Hongarije, zodat computers en servers ‘Made in Europe’ op de doos krijgen. Al is dat niet de voornaamste reden: de site moet concrete ecologische doelstellingen ondersteunen en een robuuste lokale toeleveringsketen verzekeren.

Op het dak van de splinternieuwe desktop- en serverfabriek van Lenovo in Hongarije liggen 5.072 zonnepanelen, goed voor ongeveer 3 MW aan productie. Vandaag ligt de opbrengst dichter bij de nul: Budapest en omgeving zitten verscholen onder een dik wolkenpak, waaruit aanhoudend nattigheid druppelt. We vragen ons af of het wel verstandig was om mee op het dak van de site te klauteren om de panelen te zien.

Onstuitbare ambitie

Het erbarmelijke weer houdt Szabolcs Zolyomi, Supply Chain Site leader, en Stefan Larsen, Global Sustainability Services Leader, niet tegen om de installatie toch te activeren met een druk op een grote knop. Symbolisch dan toch. “Om de installatie af en aan te schakelen, moeten we de fabriek stilleggen, en dat gaan we niet doen”, lacht Zolyomi.

Op het dak van de Hongaarse serverfabriek van Lenovo liggen 5.072 zonnepanelen. Ook in donker regenweer brengen die elektriciteit op, al gaat het om een fractie van de maximale capaciteit van 3 MW. (Links: Szabolcs Zolyomi, rechts: Stefan Larsen)

De verzamelde pers is te gast in de Hongaarse fabriek ter gelegenheid van de activatie van de zonnepanelen, maar eigenlijk wil Lenovo zijn bredere focus op duurzaamheid in de verf zetten, gestoeld op het science based target initiative (SBTi).

Ook de duizenden zonnepanelen op het dak zetten die ambitie kracht bij. De installatie maakt deel uit van een wereldwijd plan om de Scope 2-emissies van Lenovo te verminderen door het gebruik van zonne-energie uit te breiden.

Rustig bouwen

Beschut van de regen, binnen in de fabriek, zijn we verrast door de relatieve rust. Servers en desktops zoemen in testopstellingen en de werknemers zijn druk in de weer aan verschillende productielijnen, maar al bij al is de ruime fabriekshal best stil. Lenovo-logo’s zijn prominent aanwezig, samen met inspirerend bedoelde foto’s van datacenters zoals Mare Nostrum-supercomputer in Barcelona, waarvoor deze site de onderdelen aanlevert.

De productie is verdeeld over verschillende lijnen. Op sommige plekken zetten werknemers systemen aan de lopende band aan elkaar, en installeren ze telkens opnieuw dezelfde onderdelen.

Andere lijnen zijn geoptimaliseerd om unieke bestellingen af te werken. Daar schroeven fabrieksmedewerkers hele computers en servers in elkaar met componenten uit een nauwkeurig samengestelde onderdelendoos.

Helemaal digitaal

De hele fabriek is doorgedreven gedigitaliseerd. Zolyomi: “Alle componenten worden gescand voor ze geïnstalleerd worden. Een scan van een fout onderdeel geeft een foutcode. De inventaris van producten gaat omlaag naarmate stukken gescand worden. Omdat ieder onderdeel een unieke code heeft, kunnen we eventuele problemen achteraf traceren.”

We creëren bij onze werknemers een cultuur van duurzaamheid

“De fabriek zou ongetwijfeld ook draaien zonder die digitalisering”, denkt Zolyomi. “Maar dat is zoals met de wagen op de autosnelweg rijden zonder snelheidsmeter, benzinemeter of spiegels. Je weet toch beter wat je doet met al die hulpmiddelen.”

Innovatiecentrum

Centraal in de fabriekshal vinden we een kleiner gebouw. Daarin is er geen sprake van de rust die op de andere plaatsen heerst. Honderden servers in tientallen rekken schreeuwen het uit. Op deze plek injecteert Lenovo de software, en wordt de hardware getest.

Hier staan bovendien de HPC (High Performance Compute)-servers die onderdeel zijn van het Innovation Center. Op die heel krachtige computerservers kunnen klanten van over heel Europa vanop afstand proefprojecten draaien.

“Zo ondersteunen we klanten van begin tot einde bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelen”, zegt Larsen. “Ze kunnen hun proefprojecten bij ons uitvoeren op honderd procent hernieuwbare energie, en systemen vervolgens in deze duurzame fabriek laten maken.”

Server én centrale verwarming

De zware servers genereren heel wat restwarmte. Sommige exemplaren worden traditioneel gekoeld, maar we zien ook watergekoelde Neptune-servers, zowel aan de productielijnen als in het Innovation Center. De warmte van die watergekoelde systemen gaat niet verloren, maar loopt via buizen naar de radiatoren van de vergaderzalen van de site.

“Het hele gebouw is vanaf dag één ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd”, zegt Zolyomi tijdens een presentatie in één van die vergaderzalen. “We gebruiken niet alleen restwarmte van de servers, maar koelen bovendien met buitenlucht wanneer dat mogelijk is. Het gebouw is goed geïsoleerd en wordt aangestuurd door een slim systeem dat temperatuur en vochtigheid detecteert, en zichzelf kan in- en uitschakelen.”

Duurzaamheidscultuur

Lenovo toont al die realtime data over het water- en elektriciteitsverbruik van de fabriek aan de ingang van de productiehal, zodat werknemers die kunnen opvolgen. “Zo creëren we ook bij onze werknemers een cultuur van duurzaamheid”, aldus Zolyomi.

Aan de achterkant van de fabriek worden geassembleerde en geteste servers zo duurzaam mogelijk ingepakt. Wanneer mogelijk, verpakt Lenovo meerdere toestellen samen. Ook probeert Lenovo verpakkingen te hergebruiken. De rekken waarin servers gemonteerd worden, komen bijvoorbeeld toe in dozen die perfect geschikt zijn om het eindproduct opnieuw in te stoppen.

Lokaal verpakt

Alle nieuwe verpakkingsmaterialen komen dan weer van toeleveranciers uit de buurt. “Made in Europe” zeggen alle dozen met afgewerkte servers en workstations trots.

“We verschepen bijna alle afgewerkte systemen per vrachtwagen”, weet Jaeger. “Enkel in uitzonderlijke gevallen wanneer we snel moeten leveren, kiezen we voor verzending per vliegtuig.” Ook dat past in de duurzaamheidsstrategie van Lenovo.

De fabriek bedient in theorie heel Europa. Onderdelen voor de servers komen nog wel van het Verre-Oosten, maar de assemblage gebeurt op een doordachte en duurzame manier, relatief dicht bij de eindklant. Lenovo wil zijn eigen klimaatdoelstellingen halen, en de site in Budapest is cruciaal voor die ambitie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.