Lidl België introduceert een vers soepaanbod gemaakt van groenten die anders weggegooid zouden worden door hun minder perfecte uiterlijk. Met het nieuwe initiatief, S’oups, wil de supermarktketen jaarlijks 13.000 ton voedsel redden en zo bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling.
Lidl werkt voor dit project samen met de West-Vlaamse groentenleverancier Verduyn en de Antwerpse soepfabrikant PurAgro. Het doel is om groenten die niet voldoen aan cosmetische standaarden een nuttige bestemming te geven in plaats van ze te verwerken tot biogas of dierenvoer. Deze zogenoemde ‘lelijke’ groenten, zoals scheve wortels en tomaten met vlekken, worden nu gebruikt voor verse soepen in drie smaken: wortel, prei en tomaat. Volgens Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt bleek uit eerdere tests dat Belgische consumenten nog steeds geneigd zijn om voor esthetisch perfecte groenten te kiezen, waardoor deze groenten vaak blijven liggen.
Het opzet past in de bredere doelstellingen van Lidl om tegen 2050 voedselverspilling volledig te elimineren in de hele keten, van producent tot winkel. De focus ligt daarbij niet enkel op de winkels zelf, maar ook op de toeleveranciers. Lidl heeft sinds 2012 een nauwe samenwerking met Verduyn, waarbij de leveranciers jaarlijks duizenden tonnen groenten leveren. Dankzij deze band konden de betrokken partijen het aanbod aan afgekeurde groenten snel in kaart brengen en omzetten in het soepaanbod.
lees ook
Steeds meer retailwinkels koelen zonder schadelijke broeikasgassen
250.000 liter soep per jaar
Na oogst en selectie gaan de groenten naar PurAgro in Oelegem. Daar worden ze verwerkt tot verse soep en verpakt in potten van 950 ml, die voor 2,99 euro verkocht worden. De productie schat op jaarbasis ongeveer 250.000 liter soep te leveren. PurAgro geeft aan dat tijdens het volledige productieproces geen enkel deel van de groenten verloren gaat; alle restproducten worden benut.
Het soepaanbod, dat sinds anderhalve maand in de winkel ligt, blijkt succesvol. Tot nu toe heeft Lidl al bijna 38.000 liter verse soep verkocht, waarmee ongeveer 3.000 kilo ‘lelijke’ groenten is gered. Dit initiatief benadrukt de toenemende aandacht voor duurzaamheid in de voedingsindustrie en de wil van supermarktketens om ook in de hogere schakels van de voedselketen verspilling tegen te gaan.